IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката за повече български стоки в магазините доведе до наказателна процедура*

ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснения за задължението търговците да обособят места за излагане и продажба на местни храни

14:31 | 14.05.20 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Други процедури срещу България

Срещу България има още 9 наказателни процедури в този пакет, като някои са стари и преминават на следващ етап – изпращане на мотивирано становище.

Комисията е изпратила официално писмо – първият етап от наказателната процедура, до България, както и до Полша, в което иска от властите да премахнат пречките пред достъпа до правосъдие за гражданите и екологичните организации във връзка с плановете за качество на въздуха. Нито една от двете страни не гарантира, че физическите или юридическите лица, пряко засегнати от превишаването на пределните граници на замърсяване на въздуха, имат право да предявят иск пред националните съдилища.

На България и още три страни е изпратено мотивирано становище – втори етап от наказателната процедура, с което се настоява да спазва правилата на ЕС за пречистване на градските отпадни води.

ЕК посочва, че за агломерации от 2 хил. души и повече обработката изисква не само елиминиране на твърдата материя от отпадните води, но и разграждане на органичните вещества чрез използване на бактерии. България не е осигурила такива системи в 48 големи агломерации, а в 69 големи агломерации не успява да гарантира, че градските отпадни води, постъпващи в колекторните системи, подлежат на подходящо пречистване. За 71 големи агломерации страната ни не гарантира, че градските отпадни води, които влизат в колекторните системи и се изхвърлят в чувствителни зони, подлежат на по-строго третиране. Всички тези агломерации трябва да влязат в съответствие с европейските изисквания до 31 декември 2010 г.

Четири са първоначалните уведомления срещу България и други страни от ЕС във връзка с информацията за трафика по пътищата – данните за безопасност, данните за трафика в реално време, за мултимодалните услуги и информационните услуги за безопасни и сигурни паркинги.

Стартирана е и процедура чрез изпращане на уведомително писмо във връзка с непредставяне на данни за всички оператори на въздухоплавателни средства, които летят във въздушното пространство под тяхна отговорност.

В областта на авиацията е стартирана и процедура заради това, че държавата не е определила орган, който да следи, че хората, съобщаващи за събития, свързани с безопасността в гражданската авиация, не са санкционирани от своите работодатели.

Комисията е приключила една процедура срещу България – за честотите на цифровата наземна телевизия (DTT), защото смята, че страната ни е предприела действия за отстраняване на несъответствията.

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. Това посочват от Министерството на земеделието и храните във връзка с уведомителното писмо на ЕК.

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти  на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти  в страната, посочава се в отговора.

От ведомството обясняват, че чрез приетото ПМС № 70 са предприети спешни мерки на национално ниво, които целят  гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

МЗХГ уверява, че ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

* Допълнена с отговора на МЗХГ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
слаб си, пробвай се пак, дано успееш. в наше село такива стоят до обяд в кръчмата, след обяд спят и вечерта пак в кръчмата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
хаха, глуупака още си мисли че сме един и същи човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Алтернативата никога не е била ЕК или Путин, другарю( с нафталиновото мислене). Друг е въпросът, ако във вашата глава е такава алтернативата. Хората харесват Путин, защото изправи Русия на крака и каза на западняците да си е бават май ката. Това е най- общо казано. А ЕС е еврейско творение, което има за цел да унищожи една хубава мечта на европейските народи. затова те и занимават с размера и формата на краставиците, правата на гейо вете и какви ли не простотии. Днес те бутат към обединение, утре ще бутат към разцепление. Това, което трябва да пазим е нашата си държава и интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Истината е ,че трябва да се правят нови пазари за българските стоки,складове ,кооперативни магазини на производителите и кооперативни пазари в градовете и кварталите , което министерството не се сеща да направи защото трябват инвестиции и желание, организация и регламенти .Също могат да се отварят пазари събота и неделя ,където производителите да изложат стоката си и да се създадат традиции.По малките български вериги също могат да се включат като се създадат контакти между производители и управляващите магазините ,обвързващи договори ,складове и др.Подхода за разширяване на пазарите и достъпността за земеделска продукция и за производители и за купувачите трябва да бъде много по-гъвкав , индивидуален и директен и опростен, без прекупвачи и други неизгодни фактори повишаващи цените като високи наеми,такси ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
mvr0306
преди 3 години
А кога ЕК ще се сезира за 3-4 пъти по-големите субсидии за земеделци и животновъди на запад и в Гърция спрямо българските??? Това разбира се не е изобщо дискриминационно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
Проздо момче си, не се напъвай! Най-добре е да си стоиш в коневръза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Така е. Ярък пример са Ердоган и Салман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
тези непрестанни глупости на Брюкселската върхушка тласкат много народ да става фен на Путин. имам чувството, че ЕК са все агенти на Императора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
v_tin
преди 3 години
Много ми е чудно как в германия има във всяко реве отпред щайги с надпис - от региона, а в бг не може. Може би трябва и на германия да тръснат една глоба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Може и да стана, при добра възможност. Но моето оправяне на нещата като гледам няма изобщо да се впише в твоите представи. И това е нормално, аз не искам всички да са доволни само повечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още