IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката за повече български стоки в магазините доведе до наказателна процедура*

ЕК е изпратила официално писмо до българските власти, с което иска обяснения за задължението търговците да обособят места за излагане и продажба на местни храни

14:31 | 14.05.20 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Други процедури срещу България

Срещу България има още 9 наказателни процедури в този пакет, като някои са стари и преминават на следващ етап – изпращане на мотивирано становище.

Комисията е изпратила официално писмо – първият етап от наказателната процедура, до България, както и до Полша, в което иска от властите да премахнат пречките пред достъпа до правосъдие за гражданите и екологичните организации във връзка с плановете за качество на въздуха. Нито една от двете страни не гарантира, че физическите или юридическите лица, пряко засегнати от превишаването на пределните граници на замърсяване на въздуха, имат право да предявят иск пред националните съдилища.

На България и още три страни е изпратено мотивирано становище – втори етап от наказателната процедура, с което се настоява да спазва правилата на ЕС за пречистване на градските отпадни води.

ЕК посочва, че за агломерации от 2 хил. души и повече обработката изисква не само елиминиране на твърдата материя от отпадните води, но и разграждане на органичните вещества чрез използване на бактерии. България не е осигурила такива системи в 48 големи агломерации, а в 69 големи агломерации не успява да гарантира, че градските отпадни води, постъпващи в колекторните системи, подлежат на подходящо пречистване. За 71 големи агломерации страната ни не гарантира, че градските отпадни води, които влизат в колекторните системи и се изхвърлят в чувствителни зони, подлежат на по-строго третиране. Всички тези агломерации трябва да влязат в съответствие с европейските изисквания до 31 декември 2010 г.

Четири са първоначалните уведомления срещу България и други страни от ЕС във връзка с информацията за трафика по пътищата – данните за безопасност, данните за трафика в реално време, за мултимодалните услуги и информационните услуги за безопасни и сигурни паркинги.

Стартирана е и процедура чрез изпращане на уведомително писмо във връзка с непредставяне на данни за всички оператори на въздухоплавателни средства, които летят във въздушното пространство под тяхна отговорност.

В областта на авиацията е стартирана и процедура заради това, че държавата не е определила орган, който да следи, че хората, съобщаващи за събития, свързани с безопасността в гражданската авиация, не са санкционирани от своите работодатели.

Комисията е приключила една процедура срещу България – за честотите на цифровата наземна телевизия (DTT), защото смята, че страната ни е предприела действия за отстраняване на несъответствията.

Предприетата мярка не засяга свободното движение на стоки, произведени в други държави, тъй като постановлението, издадено на основание на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, не предвижда забрана и ограничения за предлагане на продукция от държави членки на ЕС и трети страни. Това посочват от Министерството на земеделието и храните във връзка с уведомителното писмо на ЕК.

По никакъв начин не се нарушават досегашните доставки в търговските обекти  на продукти, внесени от други държави и продукти, които могат да се предлагат на пазара във всички търговски обекти  в страната, посочава се в отговора.

От ведомството обясняват, че чрез приетото ПМС № 70 са предприети спешни мерки на национално ниво, които целят  гарантиран и улеснен достъп на потребителите до продукцията на регионални (местни) производители. Действията на Министерството са насочени в подкрепа на българското производство, на малките и местни производители за запазване на поминъка им предвид карантинирани райони, затруднени транспортни връзки и риск от пренасяне на заразата при транспортиране.

В чл. 2 от приетото Постановление се определят норми за сурово мляко и за предлагане на млечни продукти, като същото е в процес на промяна след съгласуване със заинтересованите страни.

Въведените мерки не водят до изкривяване на конкуренцията и вътрешния пазар, а са в ползва на потребителя без да засягат каквито и да е правила. Същите са приети в условията на безпрецедентна и глобална здравна, икономическа и дори търговска криза.

МЗХГ уверява, че ще изпрати в срок обосновано становище до Европейската комисия относно приетото Постановление за осигуряване на регионална продукция в търговските вериги.

* Допълнена с отговора на МЗХГ

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Копейка, не се изказвай така смело, че си бос и гол и по тая тема!Кауфланд примерно има 60 хипермаркета, не знам точната бройка, но ти имаш ли представа как един малък производител ще може да удовлетвори обемите на 60 хипермаекета? Никак. Или за всеки дребен производител си мислиш, че всеки отделен магазин ще прави отделно листване и така чичо Пешо ще може да си доставя само на близкия му Кауфланд? Преди да ръсиш глyпости и плювни по ЕС, хубаво е малко да се запознаеш с темата, че ставаш за смях иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 9
Hahoto
преди 4 години
Защо ЕС не започне процедура и срещу големите вериги, които дискриминационно намират начин да не продават регионалните продукти, позовавайки се - малки количества и други още по-глупави причини. Като по този начин нанасят щети на българските дребни производители, за които уж прехваления ЕС така радее. Нищо дискриминационно няма да се задължат веригите да отделят малко място и за малките местни производители. На тях и така им е трудно да се конкурират ценово с пресубсидираните хранителни стоки от западна европа...Отделно утре пак ще има: изколи кравите за син език, убий прасетата за чума, загроби козите заради кози грип и пилетата заради пилешки....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Излиза, че ЕК е против това да има квота на БГ стоки по магазините? Ми да премахне тогава всички квоти, да няма двоен стандарт дет се вика. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
michaelis23
преди 4 години
*** - *** лелина .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis23
преди 4 години
ЕС с ЕКто я е преебaло то пише у заглавието очеизвадно ясно или сте кьорави ?! От там следва по една *** лелина на измислената ЕК и аре у лево ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
Бойко, върви си заедно с всички некадърници около теб. Погребахте България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още