IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните болници: Тежките Covid случаи да се поемат само от няколко заведения

Всички останали лечебни заведения да командироват персонал, предлагат от ББА

18:25 | 03.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Частните болници предлагат да се определят едно или няколко лечебни заведения в страната, които приоритетно и само да поемат тежките случаи за лечение на пациенти с коронавирус. Това заявяват в позиция от Българска болнична асоциация (ББА), подкрепена от Националното сдружение на частните болници в България.

Според тях е добре това да бъдат лечебни заведения, където вече има подготовка за лечение на инфекциозни болести, както и необходимите за този вид лечение медицински специалисти и оборудване. Съответно те да се финансират целево.

Според тях всички останали лечебни заведения следва да командироват персонал в тези заведения, където необходимостта от 24 часови смени ще изисква голям голям човешки ресурс. Добре е да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, по единен протокол за лечение на Covid, изготвен от МЗ и правила за преминаване от мръсна в чиста зона, смятат от ББА. 

Относно подобряване на организацията в София и района е добре да се вземе пример от другите населени места и да се определят две или три болници, които изцяло да приемат пациенти с тежки случаи на протичане на заразата от Covid -19, за да няма проблем с неприети пациенти, предлагат още организациите. Според тях по този начин ще се оптимизират процесите, ще се следва единен протокол – кои пациенти са за болнично лечение и кои за домашно лечение, и това ще позволи на координационния център да заработи спокойно и всеобхватно.

От ББА дори смятат, че е подходящ моментът да се развие и предложението, анонсирано преди месеци, да се търсят структури, включително и хотели, в които да се изолират само Covid заразени, за да се ограничи разпространението на заразата.

Предложенията на частните болници в страната са адресирани на фона на многократните призиви на здравния министър Костадин Ангелов, че всички лечебни заведения в страната, независимо от тяхната собстевност, са длъжни да участват солидарно в лечението на пациенти с Covid. Министърът миналата седмица издаде заповед, според която в областите с над 120 заболели на 100 хиляди души население всички лечебни заведения трябва да разкрият COVID отделения и да приемат такива пациенти. Лечебни заведения, които откажат прием на болен от коронавирус, ще бъдат санкционирани, предупреди той.

В тази връзка от ББА заявяват, че подкрепят във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които пациенти са и с коронавирус, но за специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още