IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реорганизират големите областни болници за пациенти с COVID-19

Ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с коронавирус в болниците в София, Пловдив, Бургас, Варна и Пловдив

16:24 | 04.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Jonne Roriz/ Bloomberg</em></p>

Снимка: Jonne Roriz/ Bloomberg

В големите лечебни заведения ще бъдат разкрити по 200 легла за пациенти с коронавирус. Тази заповед ще бъде издадена още днес, обяви здравният министър Костадин Ангелов по време на онлайн правителственото заседание. Заради увеличения брой новозаразени с коронавирус в София министърът и директорите на лечебните заведения са решили да направят реорганизация на целия процес по осигуряване на болнични легла.

„В този момент е изключително важно да осигурим легла за всеки български гражданин, който има нужда от болнично лечение”, заяви премиерът Борисов. „Трябва да се действа бързо и решително”, каза премиерът и разпореди да бъде създадена необходимата реорганизация за определянето на части от болниците, които да са специализирани само за лечението на COVID-19, както и за готовност на хотелите за настаняване на хора при нужда.

В хода на онлайн заседанието министърът на здравеопазването Костадин Ангелов докладва на премиера Борисов, че е провел среща с директорите на болници и още днес ще бъде изработена заповед за реорганизацията, с която ще се гарантира осигуряването на необходимите медицински грижи за българските пациенти с коронавирус в специално обособените за целта части в болниците. 

Здравният министър уточни, че става въпрос за лечебни заведения в София, Пловдив, Бургас, Варна и Пловдив, както и за болниците с над 600-700 легла. Болниците в София, които ще разкрият отделения с 200 легла, са „Св. Анна”, „Софиямед”, „Токуда”, Александровска”, „Пирогов” и ВМА.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова информира, че е в ход излъчването на хотели, в които при нужда да бъдат настанявани хора при изчерпване на капацитета на лечебните заведения и до края на деня те ще бъдат конкретно посочени. Такава готовност е налице за София и София-област, но ще бъдат предложени такива места и за територията на цялата страна, допълват от пресцентъра на кабинета.

Днес центровете за спешна медицинска помощ в София, Пловдив и Варна получиха 20 нови оборудвани линейки.

Автомобилите са закупени в изпълнение на проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020.

Здравният министър предаде ключовете на линейките, като уточни, че 17 отиват в Спешна помощ в София, 2 в Пловдив, а 1 във Варна.

С тях ще се подобри изключително много логистиката на пациентите от домовете им до логистичните центрове и спешните отделения на лечебните заведения, каза министърът.

До момента по проекта са доставени 220 автомобила, до края на годината ще бъдат доставени още 40, които ще бъдат разпределени на местата, където има най-голяма нужда от линейки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още