IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова схема: Туроператори ще получат до 15% от оборота си за разплащане

Целта е да върнат в срок дължимите суми по неосъществени пътувания заради пандемията

17:54 | 05.03.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Simon Dawson Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson Bloomberg

Министерството на туризма променя схемата за държавна подкрепа на туроператорите у нас заради пандемията. Поради неусвоени средства по стартиралата вече мярка за държавна помощ, останалият ресурс ще се разпределя по нов начин.

Новата мярка за подкрепа на туристическия бранш дава възможност на туроператори да получат до 15% от оборота си без ДДС през 2019 г. Парите са единствено за разплащане с клиенти за неосъществени пътувания.

Условието е сумата да не надвишава дължимото по туристическите пакети за неосъществени пътувания. Средствата следва да се използват единствено за възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода 1 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19, съобщават от Министерството на туризма.

Схемата се създава с промени  в текстовете на чл. 26а, ал.1 от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, като се създават нови алинеи 3, 4, и 5, с което се предвижда нова схема за държавна помощ, а изпълняваната към момента мярка за туроператори и туристически агенти ще се прилага до 5 април 2021 г.

Създадената нова схема за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник. 

Помощта ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по схемата за държавна помощ, прилагана към момента.

Субсидията по новата държавна схема се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи, съобщават от Министерството на туризма.

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет. Според индикативните стойности неусвоените средства са близо 19 млн. лв.

Според действащата в момента мярка, размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г. за туроператори и туристически агенти, като предоставената помощ приоритетно се използва за връщане на суми по неосъществени пътувания и  компенсиране на разходи за основната дейност.

Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март в информационната система СУНИ.

Една година след началото на пандемията, туроператорите, чиято дейност беше напълно блокирана заради ограничителните мерки, започнаха да получават обещаните субсидии. Министерството на туризма започна изплащането на държавната помощ от 51 млн. лв.

Преди дни първите 86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, получиха над 5,6 млн. лв. по държавната схема за подкрепа.

До 1 март общо подадените заявленията бяха близо 600 на стойност над 31,6 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още