IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Кунчев очаква скорошен рестарт на процеса по ваксинация

Четирима българи, завърнали се от Занзибар, са с коронавирус. Изследва се какъв щам е заразата

11:58 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg</em></p>

Снимка: Anthony Devlin /Bloomberg

Ще има достатъчно ваксини, така че процесът по ваксинация да бъде рестартиран. Само за март, ако доставките бъдат потвърдени, ще получим 480 хил. дози. Това заяви по bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Относно спирането на ваксинацията с препарата на AstraZeneca Кунчев коментира, че „почти нямаме година, в която да не сме спирали някоя ваксина и определена партида от нея, когато възникнат съмнения“. По думите му това е нормална регулаторна процедура.

„Виждам каква вълна на възмущение последва заради това, че сме спрели ваксинацията, но представете си какво щеше да е възмущението, ако ние не реагираме, като имаме такива данни“, коментира той.

Кунчев за себе си е сигурен, че няма да се намери връзка между ваксината и случая на починалата жена след ваксинация. Той посочи, че се чакат данните от хистологичните и допълните вирусологични изследвания. По думите му до края на седмицата случаят ще се изясни и до десет дни ще се вземе решение дали да започне отново прилагането на ваксината с AstraZeneca. 

Според Ангел Кунчев само след месец проблемът няма да е дали има ваксини, или не, а как хората да бъдат убедени да се ваксинират.

Той посочи, че срокът на годност на ваксините е между шест месеца и година, така че няма да има проблеми със съхраняването им заради временно спиране на ваксинацията.

„Ще ограничим епидемията, когато минем 30-40% с ваксинирането, а при 70% ще знаем, че няма такава“, каза за пореден път Кунчев.

Една по една страните ще свалят тази забрана, каза още той по повод спирането на продукта на AstraZeneca в определени държави. „Хората трябва да бъдат спокойни", изтъкна той. "Ваксинацията е това, което ще ни спаси, нека всички вярват на науката, ще имаме едно спокойно лято“, каза инспекторът.

Кунчев съобщи още, че в предпоследния самолет с пътници, пристигащи от Занзибар у нас, са установени четирима българи с коронавирус, доказан чрез антигенни тестове, и предстои да им бъдат направени РСR тестове. Ако те са също положителни, пробите ще бъдат секвенирани, за да се изясни дали те са носители на нигерийския или южноафриканския варианти. Доц. Кунчев уточни, че задължителната 10-дневна карантина на пристигащите от там е именно заради по-опасните варианти на щама.

Според проф. Ива Христова от Центъра за заразни и паразитни болести нигерийският вариант е най-опасният до момента. Тя обясни, че от една страна той е по-заразен, заради по-дългото му задържане в кръвта може да има по-тежко протичане, както и че по-сериозно се засягат и млади хора.

Проф. Христова беше категорична, че ваксинирането в голям процент предотвратява разболяването от COVID, а дори и това да се случи, предотвратява смъртни случаи и усложнения.

По думите й ваксинираният човек може да пренася вируси, когато е в контакт с вирусоносител, но чрез ваксината се намалява количеството вируси, които той може да пренася. Изследванията към момента показват, че ваксините покриват новите варианти на вируса, но той продължава да мутира и производителите имат готовност да реагират, разясни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още