IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Има ли добри практики срещу разхищението на храна?

Близо 700 хил. тона храна може да отиде при уязвими групи, посочиха Елица Николова от сп. "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa от Каuflаnd Бългapия

22:00 | 27.04.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна, която може да отиде по предназначение към уязвими групи. Това заявиха в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Бизнес старт" Елица Николова, главен редактор на "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в Каuflаnd Бългapия.

От думите на Елица Николова стана ясно, че форумът "Отговорни производители" се организира за трета поредна година, като в него се предвидени три панела.

"Основна тема в първия ще бъде динамиката в сектора и приносът на веригите и производителите към регионалната и националната икономика. Вторият панел ще бъде свързан с оползотворяването на храната и фактът, че най-голям процент храна се изхвърля от българските домакинства. В тази част на форума представители на бизнеса ще дискутират какви са правилните модели бизнесът да дарява повече храна на Българската хранителна банка. В третия панел ще проследим промяната в потребителските тенденции по време на пандемията", информира тя.

Мениджърът в Каuflаnd Гергана Димитрова смята, че при хранителното банкиране процесът трябва да започне много преди стоките да постъпят в самите обекти. „В нашата компания разполагаме със система за управление на наличностите, която обработва значителен обем от данни. По този начин поръчваме оптимални количества, които да бъдат доставени в нашите магазини", информира тя.

Мениджърът на търговската верига напомни, че цената на стоките, на които предстои да изтече срокът на годност, се намалява. „В момента работим и по проект с Българска хранителна банка да се даряват такъв тип продукти, за да могат те да отиват до нуждаещи се хора", посочи Гергана Димитрова.

От думите й стана ясно, че според информация от Българската хранителна банка най-малко се даряват свежи продукти, затова Каuflаnd България се опитва да дарява повече плодове и зеленчуци.

"По време на пандемията социалните теми станаха все по-важни, както и бизнесът става все по-отговорен. За да функционира по-добре Българската хранителна банка, са необходими нормативни промени“, смята главният редактор на "Мениджър".

Какви трансформации наложи пандемията на пазара в сектора на бързооборотните стоки и ритейла? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още