IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ предлага нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти

Заповед на Кирил Петков слaга край на пластмасата за еднократна употреба в Министерство на икономиката

14:02 | 06.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Междувременно заповед на служебния министър на икономиката Кирил Петков слага край на пластмасата за еднократна употреба в Министерство на икономиката. 

С документа се  преустановява закупуването на пластмасови изделия за еднократна употреба във всички административни сгради на министерството.  Заповедта е в сила от 2 август и се отнася за пластмасови чаши, прибори и бутилки за минерална вода, както и други изделия, и разширява проактивно действието на Директива (ЕС) 2019/904 на Европейския парламент и на Съвета относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда. Това съобщиха за Investor.bg от икономическото ведомство.

Основен мотив за заповедта е, че замърсяването с пластмасови отпадъци е сред най-сериозните проблеми на околната среда, а същевременно съществуват редица възможности за намаляването му, които отварят поле за иновация сред малките и средни предприятия как тези продукти да бъдат заместени или използвани в други вериги на производство.

От министерството посочват още, че по данни на PlasticsEurope ЕС генерира общо 50,9 млн. тона пластмаса годишно, но съществена част остават като отпадък замърсявайки градове, водоеми, земеделски земи, диви територии и съставляващи опасност за биоразнообразието.

„Освен проблема с директното замърсяване, трябва да се има предвид, че по данни на Европейския парламент около 90% от пластмасата се произвежда от фосилни горива, допълнително оказвайки негативно въздействие върху запазването на природните ресурси и глобалното затопляне. Един от най-засегнатите от замърсяването сфери е и българският туризъм, който по данни на БСК  формира над 11% от националния БВП, а страда не само от замърсяване на градска среда, но в голяма степен и от замърсяване на защитени територии и акватории“, се казва още в становището към мотивите за заповедта. 

От ведомството припомнят още, че работят активно за българския преход към кръгова икономика, разпознавайки потенциала на България да се превърне от изоставащ в лидер сред европейските държави.

В проект „Икономическа трансформация“, изработен от експерти на министерството и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост в мандата на служебното правителство, дейностите в областта на кръговата икономика бяха разширени и получиха значителен фокус с финансиране от над 100 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, в допълнение към финансови инструменти, насочени към зелени иновации.

Със заповедта си от 2 август 2021 г. Петков се надява Министерство на икономиката да даде пример на българските институции и бизнес в посока намаляване на замърсяването с пластмаса и преминаването към алтернативни материали, които се създават с иновация, щадят околната среда и са примери за повишаване на ресурсната ефективност на икономиката.

„Пластмасовите бутилки и чаши са редовен реквизит по служебни срещи. Само в Министерството за една година се закупуват 96 000 чаши (!) и почти 6000 бутилки общо от двата стандартни размера. Те не само са напълно излишни, тъй като всеки кабинет по администрацията разполага с достатъчно количество стъклени, порцеланови и друг вид чаши за многократна употреба, но още по-важно - стимулират еднократната употреба. Много гости отпиват от малката бутилка и я оставят настрани, след което както водата в нея, така и самата бутилка заминава за боклук. Това е абсурдно“, написа във Facebook съветникът на Петков Георги Пенчев.

Той е категоричен, че  еднократната употреба е задънена улица и е напълно излишен навик. „Кани с вода и стъклени, порцеланови или друг тип чаши за многократна употреба са далеч по-привлекателен реквизит за срещи“, посочва още Пенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
melon
преди 2 години
Браво! Полезна инициатива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още