IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно продължава да се възстановява след пандемичния срив

Отчита се силен ръст при продажбите на фармацевтични продукти и компютърна и комуникационна техника

12:07 | 10.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Търговията на дребно продължава да се възстановява през юни, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Предварителните сезонно изгладени данни показват, че оборотът в търговията на дребно нараства с 1,5% през юни спрямо май. Календарно изгладените данни показват ръст с 22,7% спрямо юни 2020 г., когато търговията в голяма степен беше блокирана заради затварянията с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

През юни 2021 г. се наблюдава увеличение на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, (с 2,3%) и търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 1,8%). При търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е отчетено намаление (с 0,4%). 

По-значително нарастване на оборота в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистрирано при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,1%, и търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6%.

Спад се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 30,8%.

През юни 2021 г. в сравнение със същия месец на 2020 г. е отчетен ръст на оборота при търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, (с 29,3%), търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 16,7%) и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 15,9%).

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, е регистриран ръст във всички групи, като най-голям e при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 47,8%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 37,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още