IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Не може актове на чужди държави да определят бъдещето ни

Не може чрез административни „процедурки” да се опитват да отстраняват министри и народни представители, казва икономическият министър

14:30 | 16.08.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Кирил Петков. <em>Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Кирил Петков. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

Не може актове на чужди държави да определят бъдещето на България. Това мнение изказа по повод казуса с двойното му гражданство служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде репортер на БГНЕС.

Петков отново бе категоричен, че е направил всичко - в правомощията и възможностите си. „Още през април съм направил отказ чрез волеизявление, нотариално заверено и изпратено в Канада. Това е всичко, което аз като български гражданин мога да направя“, каза Петков и цитира решение от 1995 година, в което се казва, че наличието на чуждо гражданство не е натрапено, а лично решение. „Възможно ли е българската Конституция да е подчинена на чужд акт на чужда държава?“, попита реторично той.

Служебният министър е категоричен, че не може чрез административни „процедурки” да се опитват да отстраняват министри и народни представители.

„Сигурен съм, че на ГЕРБ голямата им мечта е да не бъда от тук нататък министър. Това няма да се случи, защото документът ще дойде съвсем скоро“, посочи още Петков.

Петков направи коментара си, преди да влезе в сградата на президентството за участие в насрочения от президента КСНС. На него се обсъжда справянето с коронакризата и мигрантския натиск. Актуализацията на бюджета и връчването на втори и трети мандат също ще бъдат засегнати.

Най-важното решение за днешния ден е всички да решим, че трябва да се актуализира бюджета, заяви Кирил Петков. Според него без актуализация, новата COVID-вълна ще е пагубна.

„Има Конституция и конституционна практика по този въпрос. Единствено Конституционният съд може да се произнесе, надявам се да го направи в срок“, коментира от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 7
georgi_shum
преди 2 години
Тоя е тотален де.б.ил!!И чорапа назначил го, също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
pioner
преди 2 години
Магнитски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още