IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС осъди в декларация полицейското насилие срещу протестиращи граждани

Депутатите се извиниха на жертвите, пострадали по време на шествията миналата година

14:52 | 17.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание осъди в декларация бруталното полицейско насилие срещу протестиращи граждани през миналата година и се извини на жертвите, съобщава БТА.

Извинението на парламента беше прибавено към първоначалния текст по предложение на Мая Манолова  от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Според Радостин Василев от "Има такъв народ" (ИТН) е нужно не извинение, а справедливост.

Прието беше и допълнението на Велизар Шаламанов от "Демократична България". В него парламентът настоява Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в Народното събрание и да приеме подзаконови разпоредби, недопускащи подобни случаи на насилие от служители на МВР. От своя страна парламентът ще засили контрола върху сектора за сигурност, включително чрез постоянните комисии и съгласно най-добрите европейски практики. 

Отхвърлено беше искането на ДПС в декларацията да бъде прибавено, че се осъжда полицейският произвол по време на предизборната кампания за 46-то Народно събрание.

В декларацията полицейското насилие се определя като "позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от конституцията и международните договори, по които България е страна“.

Народното събрание настоява за обективно и безпристрастно разследване, за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица, прикрили деянието им.

Припомняме, че на 13 август в рамките на извънредно заседание на временната комисия за разследване на насилието на протестите и подслушването бяха показани откъси от търсени повече от година видеоматериали, включително от два съдебни състава, показващи прекомерно полицейско насилие по време на антиправителствените протести от 2020 г. На тях се виждат удари, затискане, побой и други примери за неприемливо поведение на полицаи под колоните на Министерския съвет. Камера, намираща се там, е записала задържането и ударите над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите срещу Борисов и главния прокурор Иван Гешев от миналата година - 10 юли 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още