IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Председателят на НС свиква извънредно заседание заради полицейското насилие

Парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си

22:37 | 14.08.21 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кадър от протеста на 10 юли 2020 г. <em>Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Кадър от протеста на 10 юли 2020 г. Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Председателят на Народното събрание Ива Митева („Има такъв народ“) свика извънредно заседание на парламента във вторник, на което бъде разискван скандалът с полицейското насилие над протестиращи и ще бъде изслушан вътрешният министър Бойко Рашков.

„С възмущение, болка и тревога гледах публикуваните кадри с насилието над протестиращите млади хора през лятото на 2020 г. Споделям това не само като председател на Народното събрание и  юрист, но и като гражданин, жена и майка”, се казва в изявление на Митева, публикувано на страницата на НС.

„Българският парламент, като еманация на волята на народа и гарант за върховенството на закона,  не може да остане настрана от показаното във видеоматериалите. С правото, дадено ми от Конституцията, ще свикам извънредно заседание на Народното събрание на 17 август 2021 г. (вторник) от 10.00 часа за изслушване на министъра на вътрешните работи за предприетите действия за установяване на лицата, превишили правомощията си, наложените наказания и взетите мерки за недопускане на подобни прояви”, пише тя.

По-рано през деня всички парламентарно представени сили без ГЕРБ и ДПС поискаха обективно разследване и наказания за полицаите, пребили мирно протестиращи граждани. Христо Иванов, Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Мая Манолова поискаха виновните да бъдат извикани в парламента, да поемат отговорността си, да има арести и присъди.  

Освен от ГЕРБ и ДПС, позиция няма и от прокуратурата. Говорителката на главния прокурор Сийка Милева заяви днес пред "Сега", че не е гледала кадрите, тъй като е в отпуск, и ще коментира темата в понеделник.

Припомняме, че в петък в рамките на извънредно заседание на временната комисия за разследване на насилието на протестите и подслушването бяха показани откъси от търсени повече от година видеоматериали, включително от два съдебни състава, показващи прекомерното полицейско насилие по време на антиправителствените протести от 2020 г. На тях се виждат удари, затискане, побой и други примери за неприемливо поведение на полицаи под колоните на Министерски съвет. Камера, намираща се там, е записала задържането и ударите над протестиращи в една от първите размирни вечери на протестите срещу Борисов и Гешев от миналата година - 10 юли 2020 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
Б. О. K. Л. У. К.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
*** е под звездите ... мога да съм упорит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
9
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
пасмина са семейството и децата ти, ***! Пожелавам някой ден, подобен изверг в униформа да мачка гърдите и на твоята дъщеря, докато ние я описваме като пасмина!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
правил е репресии, що народ лежа по ареста с години без съд и присъда... и да знам кво става на Запад ако посегнеш на полицай... но по ме интересува Ти дали знаеш кво става на запад за полицейско насилие и сексуално посегаъелство върху арестанти? Личи си че никога не си бил по такива събития... съдя по коментарите ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Това не са нормални протестиращи, а пасмина, която грубо нарушава законите! Е, попрекалиха полецаите с ответните мерки, но така щяха да постъпят и в други европейски страни, да не говорим за тоталитарните режими. А лъжецът Пинокио, вместо да плете поредната манипулация, да разкаже за договорките си с Маджо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
Бащицата репресии не е правил . мисля , че ти убягва значението на понятието . напляскали са едни оли.го.френчета , дето замеряха и псу.ваха полицаите . знаеш ли какво се случва с някой , който не изпълни полицейско разпореждане или си позволи да повиши тон на полицай , недай си боже да хвърля нещо по него , във франция , великобритания , швеция , норвегия ... с палки го свалят на земята и после пикае кръв няколко дена ... в рассия и усато директно си заминава , там стрелят и после искат документи ... :))) ... не може цяла вечер да ги замерят с домати и яйца и да мрънкат , когато са си изпросили шамарите и ритниците ... значи има ред ... позволено ли е да се съберат и да си протестират ... ?! ... да !! ама да замерят и ругаят полицията ?! за какво ?! че пазят държавните сгради от вандалщини ли ?! ами що не питаш другите дето не са съгласни с разни келе.шчета , дето не са сложили камък в/у камък през живота си , трябва ли да омазват основните сгради на инститиуциите ни ?! да опи.кават целият площад всяка вечер ?! ми има и други мнения из държавата ... !! ... напълно оправдавам действията на полицаите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
хаха ... това беше добро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
тоест.. оправдаваш репресите на мутрата, и полицейското насилие над деца...хахахха Мислиш ли че беше редно полицията да удари и по една *** на младата.протестърка, а не само да я барат по циците?... както знаем, бой и .... не се връщат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 2 години
На тази ***, която тероризираше София цяло лято, това й се полага. Най-вероятно това са платени провокатори или дрогирани ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още