IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Михайлова: Решението за избори 2 в 1 е политическо

Вероятността от конституционна криза не е изключена, каза преподавателят по конституционно право

09:42 | 24.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Логиката на Конституцията е такава, че не трябва да се правят едновременно президентски и парламентарни избори, тъй като двете институции са създадени с различно срокове на действие - 4 години за Народното събрание и 5 години за президентската институция. Въпреки това няма забрана, която да възпира провеждането на избори 2 в 1, коментира пред БНТ проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право

"Възможно е да бъдат направени по едно и също време. Възможно е и другото решение - да не бъдат. Политическо е решението", категорична бе тя. 

По думите ѝ е важно всяка една партия да има свой кандидат за президент. Важно е също така партиите да имат кандидат, за да издигнат своята визия за президентската институция. Екатерина Михайлова посочи още, че би могло за някои правомощия на президента да се помисли към промяна, но страната категорично трябва да остане парламентарна република, а на президентска.

Относно сегашната ситуация, тя посочи, че е доста „странна“ - правителство, назначено от президента, търси подкрепа от парламентарните групи.

„Много се надявам във времето до връчването на мандата от страна на президента, политическите сили да намерят решение, каквото и да е това решение. И то да бъде ясно, публично, пред българските граждани, защото наистина влязохме в една ситуация, в която се създава голям проблем за институциите да си вършат работата“, добави експертът.

Михайлова не изключи вероятността от конституционна криза.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още