IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-лесен става достъпът до данни на публичните институции

Проект на кабинета предвижда използването на динамичните и научноизследователските данни, както и наборите от информация с висока стойност да е безплатно

19:06 | 01.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Чрез предложените от Министерски съвет промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) се създава възможност за улесняване на достъпа до набори от данни чрез единната точка за достъп до отворени данни - порталът за отворени данни, поддържан от председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Това са част от промените в закона, които се правят в съответствие с европейска директива за отворените данни и повторното използване на информацията от обществения сектор, съобщи пресцентърът на правителството.

С Директивата за отворени данни се улеснява достъпът до данни, съхранявани от организациите от обществения сектор, във формати, които са достъпни, лесно откриваеми и могат повторно да се използват чрез електронни средства.

По тази причина с проекта на акт се предвижда публичните институции да осигуряват практически механизми за улесняване на съхраняването на документите, предоставени за повторно използване. Те трябва да предоставят и информация за правата за повторно използване и наличните помощ и насоки при тяхното ползване.

Проектът предвижда повторното използване на динамичните данни, научноизследователските данни и наборите от данни с висока стойност да е безплатно.

Нов текст в Закона за достъп до обществена информация посочва два начина на предоставяне, при възможност, на исканата от заявителя информация по електронен път - чрез публикуване на Портала за отворени данни и чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща, включително и Системата за сигурно електронно връчване на ДАЕУ.

На Портала за отворени данни, организациите от обществения сектор трябва да осигурят свободен публичен достъп до е-документи, информация и данни в машинночетим отворен формат, при разработка, надграждане или внедряване на информационни системи или е-услуги.

Предложената от кабинета промяна в Закона за достъп до обществена информация предвижда ДАЕУ да изготвя ежегоден обобщен доклад за състоянието на повторното използване на информация от обществения сектор, който да се публикува на интернет страницата на агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още