IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестите на пътния бранш може да ескалират

Държавата дължи милиони за миналия зимен период на пътно-строителните фирми, съобщи инж. Стефан Чайков, председател на Браншова камара „Пътища"

13:26 | 30.09.21 г. 1
Протестите на пътния бранш може да ескалират

След националния протест на пътно-строителните фирми от сектора предупредиха, че протестите може да ескалират.

"Ако не постигнем в рамките на следващата седмица приемливо решение, няма как да се очаква да има снегорини през зимата. Правителството се гордее с факта, че е осигурило 100 милиона лева с актуализацията на бюджета, но премълчава, че не е изплатило 62 милиона лева за миналия зимен период на пътно-строителните фирми". Това обяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria инж. Стефан Чайков, председател на управителния съвет на Браншова камара „Пътища".

"Ако не постигнем съгласие в кратки срокове и не започнат разплащания по всички договори, е вероятно протестите да ескалират, както по брой и продължителност", каза той след проведения вчера национален протест на пътно-строителните фирми в страната.

По думите му причината за недоволството е липса на разплащания, което спира възможността да се извършват ремонтни дейности по вече възложени проекти.

От браншовата организация съобщиха, че не са им плащали заплати от пет месеца.

Очаква се браншова камара „Пътища“ да внесе становище в Министерския съвет.

„Все още не можем да говорим за компромиси, тъй като до този момент имаме само становище на работната група, която беше назначена от министър-председателя. За нас становището не е удовлетворително“, каза още инж. Стефан Чайков.

Той обясни, че в управителния съвет на браншова камара „Пътища“ се подготвя писмо до министър-председателя с искане на спешна среща.

От думите на Чайков стана ясно, че липсват детайли по правната рамка.

„Имаше уговорка на нашите юристи да бъдат представени правните аргументи от страна на работната група, но това до този момент не е изпълнено. Финансовата рамка също така е крайно неудовлетворителна“, посочи председателят на управителния съвет на Браншова камара „Пътища".

Очаква ли ни зима без снегорини? Има ли порочни практики при сключване на договори с пътно-поддържащите фирми? Има ли място за пътното строителство в Националния план за възстановяване и устойчивост на България?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
лелеее ... Боци активизира всички предизборно ! ... Що не осъдите държавата за това, че ни си изпълнява договорите... а ? Така хем ще чопнете неустойка, че може и нещо отгоре...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още