IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН ще въведе с предимство Sandbox за тестване на иновативни дигитални продукти

Цифрова платформа ще улесни свързването на инвеститори или заемодатели с търсещи финансиране предприятия, договориха регулаторът и Българска финтех асоциация

19:27 | 05.01.22 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Приоритет в новата Стратегия за наблюдение на финансовите иновации за периода 2021-2024 г. на Комисията за финансов надзор ще са проучвания и подготовка по въвеждане на регулаторен за небанковия финансов сектор Sandbox – работна среда, осигурена от регулатора за тестване под наблюдение на нови финансови продукти и предоставяне на финансови услуги в дигитална среда.

Надзорният орган ще наблюдава процеса, при който регулациите трябва да се адаптират към навлизането на дигиталните финанси. За това се разбраха представители на финансовия регулатор, Българската финтех асоциация (БФА) и бизнес организации със заявен интерес към стимулиране развитието на финансовите иновации в небанковия сектор, съобщи КФН.

Режимът Sandbox ще позволи на надзорните органи да правят оценка на бизнес модели по отношение на сигурността на предоставянето на финансови услуги, както и на рискове за потребителите при предоставяне на нови финансови услуги в дигитална среда.

Разработването на мерки от КФН ще осигури среда, близка с практиките на европейските надзорни органи на държавите членки в ЕС, що се отнася до изграждането на следващо ниво на взаимодействие с поднадзорните лица и бизнеса.

В изпълнение на Стратегията за наблюдение на финансовите иновации за периода 2021-2024 г., Комисията за финансов надзор, по покана на Българска народна банка, взе участие в организирано онлайн събитие на националната банка на Литва на тема „Регулаторен sandbox”, съобщи регулаторът.

На срещата се акцентира върху споделянето на добри практики при изграждането на иновативни финансови продукти с цел минимизиране на рисковете и изграждането на добре работещи услуги в реална бизнес среда, чрез така необходимата в днешно време надеждна и сигурна подкрепа от страна на съответния национален надзорен орган.

От КФН уверяват, че продължават да надграждат постигнатото до момента, по отношение на създаването на благоприятна за иновации бизнес среда, с акцент върху необходимостта от колаборация между регулаторите и бизнеса за създаването на развита финтех екосистема.

Сред основните линии за действие и набелязаните конкретни стъпки, чрез които ще подкрепи развитието на иновационните решения в небанковия финансов сектор в България, КФН поставя регулярни срещи с финтех компании, като целта е да получи обратна връзка по оценката на възможните рискове и за пазара, и за потребителите, за да се предприемат действия и мерки за минимизирането им.

За да има максимална полза от растящия интерес към финансовите иновативни продукти и технологии трябва да се насърчи използването на вече функциониращия Innovation Hub, с който се подобрява бързия и лесен достъп до информация за стартиращите компании и по въпроси и казуси с регулаторен  и правен характер, посочват от КФН.

Финансовият регулатор се надява, че в партньорство с небанковия сектор ще има нова регулаторна рамка за колективно финансиране, като форма на алтернативно финансиране за стартиращите предприятия и МСП.
Тази задача ще бъде свързана с надзор на цифрова платформа, създадена с цел улесняване на свързването на потенциалните инвеститори или заемодатели с търсещи финансиране предприятия.

В КФН са сигурни, че с небанковия сектор ще продължат да развиват финансовата грамотност на потребителите на финансови услуги и инвеститорите чрез участие на експерти от Комисията в магистърски програми и обучителни иновационни лагери с ученици.

Представители на регулатора ще се включват в местни и международни уебинари на БФА.

Програмата от събития за тази година ще надгражда постигнатото досега от Комисията за финансов надзор в подкрепа на финтех решенията и навлизането им в потребителското ежедневие.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още