IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Спаси София“ внесе сигнал за поръчката за осветлението в София

Ние имаме нашите съмнения, но разследващите органи трябва да установят какво е довело до всички тези „случайности“, каза Борис Бонев

15:25 | 31.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общинският съветник Борис Бонев и неправителствената организация „Спаси София“ внесоха в прокуратурата и Агенция за държавна финансова инспекция (АДФИ)сигнала със съмненията, че обществената поръчка за осветлението на столицата цените на осветителните тела са били завишени многократно, съобщава БНР.

По-рано вчера Бонев изнесе нови данни относно скандалната поръчка – една от фирмите, които отговарят за изграждането и поддържането на лампите в София – „Лог Сиберия“, иска по 5 755 лв. за изграждането на уличен стълб в зоната, за която тя отговаря. Докато от другата страна на улицата другата фирма, отговаряща за същата дейност – „Улично осветление“, взима по 1 587 лв. за същото. 

Според изчисленията на Бонев с отделения бюджет за инвестиции в северната част на София „Лог Сиберия“ може да изгради само 1 043 броя нови лампи, докато със същите пари в южната част на града „Улично осветление“ ще може да постави 3 781 броя нови лампи до края на срока на договор.

Той обяви, че разчита АДФИ и прокуратурата да извършат проверка, която ще защити публичният финансов интерес на Столична община и на столичани и ясно ще разкрие дали има индикатори за измама и за причинени вреди на столичния общински бюджет.

„Ние имаме нашите съмнения, но разследващите органи трябва да установят какво е довело до всички тези „случайности“, бих ги нарекъл, в тази обществена поръчка. Ще припомня, че уличното осветление досега винаги е било в ресор „Строителство“ на Столичната община и малко след като заместник-кметът Кристиан Кръстев беше лично доведен от госпожа Фандъкова като част от нейния нов екип с нови идеи, този ресор беше преместен именно при него в ресор „Градски транспорт“, колкото и нелогично да звучи уличното осветление да бъде в градския транспорт“, продължи Борис Бонев, цитиран от Националното радио.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още