IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова: Експо 2020 Дубай е черна дупка, в която потънаха милиони

Спираме всички плащания по договора с консорциума заради неизпълнени дейности, свързани с рекламирането на България, посочи икономическият министър

18:15 | 03.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Спираме всички плащания по договора, свързани с Експо 2020 Дубай и нито лев повече на българските граждани няма да отиде за подобни корупционни схеми. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова на извънреден брифинг.

Ще се задържи гаранцията по договора, но тъй като тя покрива само 50% от авансовите плащания, остатъкът ще бъде търсен по съдебен ред.

Нинова припомни, че правителството на ГЕРБ взема решение за участие на България в Експо 2020 Дубай през 2018 г. и сключва договор с консорциум „България Експо 2020“ след проведена общественa поръчка за финансиране на проекта с 6,720 млн. лева с ДДС. В консорциума влизат фирмите: Сиела норма, Проджект мениджмънт адвайзери, Арка LTD, ДОВ ЕООД, Инфинити травел.

По думите ѝ в договора са заложени различни параметри за изпълнимост.

„Голяма част от ангажиментите по договора обаче не са спазени и остават неизпълнени, коментира Нинова.  – В договора е записано, че 78% от сумата трябва да бъде преведена авансово. И тук идва втората изненада срещу това авансово плащане – консорциумът е обезпечил сумата само с гаранция 50% от тази стойност. Правителството на ГЕРБ им превежда 4,452 млн. лева, те обезпечават тази сума само за половината от тях.“

Според икономическия министър случилото се злепоставя името на България в чужбина. Тя се възмути, че вместо тези изложения да бъдат място, където да се засилва авторитета на страна ни, да се привличат инвеститори, да се презентират туристически дестинации и българската икономика, освен че нищо от това не е изпълнено, фирмите са предявили искане за допълнително плащане към 700 хил. лева.

Нинова уточни, че комисия от Министерството на икономиката и индустрията е направила проверка на място, изготвени са доклади и писма до консорциума с настояване за изпълнение на договора.

Министърът каза, че последният доклад е от 24 януари тази година и уточни, че той е под формата на сравнителна таблица на задълженията по договора и съответно на изпълнението им.

Според данните от този доклад фасадата на българския павилион не е била изпълнена – от нея до входа е трябвало да бъде представено развитието на транспорта и мобилността през вековете.

За децата е трябвало да бъде предвидена специална иновативна българска площадка, която превръща енергията от детска игра в светлина, но и това не е било изпълнено. Няма и 3D макети на българското културно богатство, както и специално мобилно приложение, с което посетителите да могат да изследват детайли от природни картини и природата на България.

Според министъра има и други неизпълнени дейности, свързани с рекламирането на България.

От съгласуваните с Министерството на икономиката фирми, които излагат стоките си, са били допуснати допълнителни, като за тях цените са завишени до 30-40 на сто от предложените.

Договорените с министерството събития и участници в тях се разминават от фактическото състояние, като са били допуснати допълнителни и различни участници в събитията – фирми и физически лица.

В момента КПКОНПИ разследва случая и е започнал разпити на хората, имащи отношение по него. Събраните доклади и доказателства ще бъдат предоставени на Прокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още