IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Средната заплата в края на 2021 г. е нараснала до 1612 лв.

Към 31 декември наетите лица намаляват с 16,2 хил. на тримесечна база до 2,27 млн., показват предварителните данни на НСИ

14:04 | 14.02.22 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Средната месечна работна заплата в България през четвъртото тримесечие на 2021 г. e 1612 лв. и на годишна база нараства с 12,2%, а на тримесечна се увеличава с 6,1%. За една година нарастването в обществения сектор е с 14,4%, а в частния - с 11,4%. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ), публикувани днес.

Средната брутна месечна работна заплата за октомври е 1581 лв., за ноември - 1579 лв., и за декември - 1676 лева.

                           Средна брутна заплата общо за страната по месеци

В НСИ отчитат, че в сравнение с година по-рано най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Култура, спорт и развлечения“ - с 23,5%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 18,9%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 18,8%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение в сравнение с края на септември, са „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 15,1%, „Образование“ - с 14,6%, и „Добивна промишленост“ - със 7,4%.

Намаление на заплатите е регистрирано в дейностите „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 3,4%, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 0,5%.

В НСИ изчисляват, че икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през четвъртото тримесечие на 2021 г. са при „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3856 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2383 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2377 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 935 лева; „Други дейности“ - 1044 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1122 лева.

                   Средна брутна месечна работна заплата по форми на собственост

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на декември 2021 г. намаляват с 16,2 хиляди, или с 0,7%, спрямо края на септември 2021 г., като достигат 2,27 милиона.

На тримесечна база най-голямо намаление се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10,2%, „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 5,7%, и „Строителство“ и „Операции с недвижими имоти“ - с по 1%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 1,5%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 1,2%.

По данни на статистиката в структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,8 и 17%.

На годишна база в края на декември наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 37,2 хиляди. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9,6 хиляди, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 8,8 хиляди, и „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 8 хиляди.

Най-голямо намаление НСИ регистрира в „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети - с 1,9 хиляди, и в „Добивна промишленост“ - с 1,6 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 10,1%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 9,4%, и в „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 5,7%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Добивна промишленост“ - със 7,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Така е ,а ако пък цените ги направим като в Лихтенщайн и Норвегия ,заплата току виж станала 2,5кЪт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Значи не е така, е това извода ,а и реално заплащането почти независи от производителността ,освен в учебниците и то тия за първи курс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 2 години
БВП и средни заплати са различни неща, би трябвало копейнишкия слугинаж да го знае. И в случая говорим за повече от 2 ПЪТИ разлика в заплатите в полза на Европейска България. Във феодални държави е естествено заплатите да са ниски, каквото и да е БВП-то, защото на населението там се гледа като на материал, егенета и пушечно месо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Веск
преди 2 години
Задавам въпрос? Разрешената скорост в градски условия и извън града е 50/90 км в час. Интересно как например шофьорите в Германия и Англия имат в пъти по-голяма произвоодителност. Англия има 80км/ч ограничение за извънградско. Ами хлебарите, сладкарите. Ами камериерките в хотелите. Това с производителността на труда много се опростачва като обяснение. Учителат в клас у нас обучава 25 деца. В Германия може би един клас има 125 деца. Ако съдим по заплатите и БВП. Умни хора има тук (повечето). Помислете по въпросът. За мен отговорът е *** - липсва ни ядрото от високопроизводителни дейности, от модерни заводи ако щете, с много висока добавена стойност, което ядро да задвиши бавната изостанала машина на нашето общество. Другият фактор е корупция, кражби, разхищения, нищоправене и в общи линии лошото управление, което е причина за тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Веск
преди 2 години
По принцип простотията е вечна и изначална. Не знам защо. Божа работа. За ужас на американския слугинаж у нас, все още БВП на глава от населението е по-нисък от този в Русия. Ако и да се срива рублата. Каквото и да се крие под масата истината е , че при грубо 10 000 Евро на човек БВП, заплатите са около 35 процента от него, при 3,5 милиона работещи - получава се долу-горе точно посочената сума за средна заплата - нещо като 10 000 Евро брутна годишна. Какво и как се развива не знам. За 12 години при герб не сме минавали 3,5 процента годишен ръст, а сега говорим за 5,6 процента тази година. 2007ма имахме рекордните 7 процента. Ще поживеем, ще видим. Ама една Румъния да прави спокойно 6 процента годишен ръст, а ние само 3,5 не е добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
Пиши по-ясно, питаш как държавните служители имат по-висока средна заплата от частните ли? Не е сигурно дали е така, в частния сектор има твърде много злоупотреба при деклариране на заплатите все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
sirFaith
преди 2 години
аз друго не мога да си обясня .. заплащането е функция от производителността на труда ... как е възможно бюджета да взима повече от реалния бизнес ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
И това, при положение, че цели сектори още плащат под масата, като строителство, ресторантьорство, автосервизи и тн. Реалната средна заплата е вече към 2К. ....мда, европейска България се развива, за ужас на местния колхозен слyгинаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още