IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Чакаме знак за свободни коридори за извеждане на българи от Украйна

Комендантският час в Киев пречи на по-бързата евакуация на хората, обявиха от Министерството на външните работи

18:54 | 26.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Министерството на външните работи има щаб, който непрекъснато комуникира с хората, които имат нужда от евакуация от Украйна, а страната чака знак за свободни коридори, за да може да изведе българите, които са там, заяви премиерът Кирил Петков на извънреден брифинг, предава БГНЕС.

По думите му има много добра координация на процеса и ситуацията е под контрол.

Проблем обаче се оказва обявеният в Киев комендантски час от 17 ч. тази вечер до 8 ч. в понеделник. Това означава, че хората нямат право да напускат домовете си и да се придвижват, уточни министърът на външните работи Теодора Генчовска. Тя твърди, че българските служби за сигурност търсят най-удачния начин да осигурят безопасен коридор за извеждане на хората.

Създадена е специална група, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. От нея хората се информират за часа и начина на тръгване при наличие на зелен коридор.

Три пълни автобуса пътуват вече от Одеса към България, а в тях пътуват и четирима италианци, както и двама украинци. Утре отново от Одеса ще тръгнат два български автобуса заедно с автобуси на гръцкото консулство. Те ще бъдат придружавани от полицейски ескорт.

Петков и Генчовска препоръчаха на всички граждани, които поемат с личните си автомобили, да зареждат повече гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари, доколко това е възможно.

Български гранични служители са разположени на границите с Румъния и Молдова, а задачата им е да помагат за безпроблемното преминаване на хората, допълни Генчовска.

„Имаме 140 човека, които продължават да са в Киев, които желаят да бъдат евакуирани. Автобусите всеки момент ще бъдат на територията на дипломатическото ни представителство и когато получим информация, че ще има зелен коридор, ние чрез нашата група в социалните приложения, ще им дадем инструкция да се придвижват към посолството. Те са в режим на изчакване“, казаха още от външното ни министерство

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още