IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 5 млн. лева ще има за археологически проучвания при строителството на пътища

През тази година ще продължат археологическите спасителни разкопки по автомагистрали „Хемус“ и „Европа“

15:05 | 04.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

За проучвания на археологически обекти, открити при строителството на големите инфраструктурни проекти, в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) са предвидени над 5 млн. лева. Това съобщи пресцентърът на пътната агенция.

През тази година за опазване на културно-историческото наследство ще продължи работата на археолозите на обекти по трасето на автомагистрала „Хемус“, на пътя Видин - Ружинци - Монтана, както и на обект в землището на с. Дърманци в участъка Мездра - Ботевград.

Ще бъде извършвано археологическо наблюдение и при строителството на автомагистрала „Европа“ в отсечката между Сливница и София.

През миналата година от бюджета на АПИ за археологически проучвания бяха осигурени над 7,5 млн. лева. Археолозите направиха разкопки на редица обекти, като при проучвания по трасето на Видин - Монтана откриха крепост от късната античност. Тя е в землището на с. Шипот в област Видин. Нейното проучване ще продължи и през тази година до разкриването на целия обект.

Археолозите проучиха и няколко некропола край видинското село Синаговци. Част от тях са от ранножелязната епоха, от епохата на ранната Римска империя от Първото българско царство.

Открити бяха и останки от стопанство от III в. сл. Хр. със земеделски инструменти. Сред археологическите находки са сребърни денари от I в. пр. Хр. по времето на републиканската епоха и от II в. сл. Хр., когато династията на Антонините е управлявала Римската империя.

В археологическия обект край с. Синаговци бяха открити и множество структури, ями и вкопавания, датирани от къснобронзовата и ранножелязната епохи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още