IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нинова предлага да се обяви форсмажор заради войната в Украйна

От Камарата на строителите в България поискаха квотите за стомани за строителството от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към други държави производители

17:22 | 16.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Министерство на икономиката ще внесе предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на среща с представители на Камарата на строителите в България. Предприемачите настояват за регламентиране на настъпване на форсмажорни обстоятелства по договори заради военните действия в Украйна.

От Камарата на строителите в България поискаха още квотите за стомани за строителството за второ тримесечие от Украйна и Русия да бъдат прехвърлени към Турция, Индия или други държави производители, за да се осигурят спешно необходимите количества от тези продукти на местния пазар. Корнелия Нинова се ангажира за съдействие, съобщиха от пресцентъра на икономическото ведомство.

Представителите на Камарата запознаха още вицепремиера с необходимостта от спешното индексиране на действащите договори с публични възложители. „Индексацията вече е закъсняла, браншът е в колапс. Ако не се намери решение, обричаме всички на фалит“, коментираха те.

От Камарата смятат, че индексацията трябва да съответства на ръста на цената на крайния продукт. Представителите ѝ поискаха като втора стъпка да се изработи траен механизъм, който да се заложи в Закона за обществените поръчки и да важи за всички договори с публични възложители занапред.

Според представителите на Камарата, заради забавянето на индексацията и проблемите, които това създава пред строителния бранш, е заплашено не само изпълнението на обектите, които в момента се реализират, но и инвестиционната програма на правителството.

„Строителството е основен сектор за българската икономика и трябва да се спасява. На първо място трябва да се борим за оцеляването и развитието на българските фирми“, категорична бе Корнелия Нинова и обеща съдействие и по проблема с индексацията.

От Министерство на икономиката уточниха, че от Камарата на строителите в България в срещата са участвали председателят на ръководството ѝ инж. Илиян Терзиев, инж. Любомир Качамаков, вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия, председателят на Контролния съвет инж. Благой Козарев, зам.-председателят на управителния съвет инж. Велико Желев, както и от членовете на ръководството проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още