IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Апостолов: Путин може да е подведен да нахлуе заради планове за дворцов преврат

От 2014 г. Путин се държи като цар и самодържец на Русия и системата за контрол и балансиране вече не функционира, посочи анализаторът

10:29 | 22.03.22 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

За да се впусне Владимир Путин в авантюра и да нападне Украйна има два сценария. Единият вариант е службите на Путин, от страх пред него, да са казвали това, което иска да чуе – че руските войски ще минат като на парад през Украйна и почти няма да срещнат съпротива. По другия сценарий е възможно да се подготвя дворцов преврат и нарочно да му е била подавана информация, за да вземе това погрешно решение и по-лесно да бъде свален от власт. Тези варианти допусна д-р Ангел Апостолов, експерт по международна сигурност от Атлантически клуб в България в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него обаче е била недооценена реакцията на Запада с тежестта на санкциите, както и реакцията на Украйна, която сега дори е по-обединена, отколкото бе преди инвазията.

„Трябва да се прави разлика между отношенията НАТО-Русия и отношенията НАТО-Путин", подчерта анализаторът и припомни, че докато Путин се държеше като главен изпълнителен директор (СЕО) или генерален мениджър на "Русия" ЕООД, той успяваше да издейства и да измъкне определени геополитически активи, без прекалено много да ескалира ситуацията. „Това бяха хирургически намеси. Първо започна с Грузия през 2008 година, след това се анексира Крим – без особени последствия за него.“

Д-р Апостолов е на мнение, че от 2014 година нататък Путин вече се държи не като CEO, а като цар и самодържец на Русия и системата за контрол и балансиране вече не функционира.

Анализаторът е на мнение, че в случая с Украйна става дума за волунтаристични решения, които могат да доведат до изключително големи сътресения в системата на международните отношения.

Относно България и отношението ни към конфликта д-р Апостолов е категоричен, че като членове на НАТО е недопустимо риториката на българските политици да бъде от типа "ние говорим с НАТО", "Европейският съюз и ние". "Ние сме тях. Ние сме вътре. Това дали е грешка на езика не знам, но всеки път, когато се говори така, се всява посланието, че ние сме нещо различно", коментира той.

Защо Руската федерация не се присъедини към НАТО веднага след разпадането на СССР през 1991 година? Ще търси ли баланс Западът, за да не изолира Русия и да наказва цялото руско население? Китай ли ще е големият победител в конфликта?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Е как ве, не го ли знаеш д-р Ангел Апостолов, виден експерт по международна сигурност от Атлантически клуб? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и от коя партия е тоя и каква държавна позиция е заемал, защото аз го чувам и виждам за първи път, но явно в руското посолсво знаете повече, та сподели кой е тоя и какъв му е генезиса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
melon
преди 2 години
Българските назначени политици, като им се знае генезиса, какво да очакваме да говорят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още