IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все повече разчита на ракети и артилерия, за да окаже натиск върху Украйна

Москва заяви, че е предупредила посланика на САЩ за разрив в отношенията, след като Байдън нарече Путин военнопрестъпник

07:09 | 22.03.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отломки от БТР в Харков, Украйна, 21 март 2022 г. <em>Снимка: &nbsp;EPA/Andrzej Lange POLAND OUT</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Отломки от БТР в Харков, Украйна, 21 март 2022 г. Снимка:  EPA/Andrzej Lange POLAND OUT

 

Руските атаки засегнаха Киев, Одеса и други места в Украйна, тъй като Москва изглежда променя бойния си план, за да принуди Украйна да се откаже от претенциите си към южната и източната си територия.

В понеделник украинското правителство отхвърли искането на Русия да предаде завзетия пристанищен град Мариупол, където продължават интензивните боеве.

Тъй като военната офанзива срещу Украйна е в застой, Русия все по-често бомбардира цивилни райони в това, което се превръща във война на изтощение, целяща да окаже натиск върху правителството в Киев да направи отстъпки и да се съгласи с исканията на Москва.

Привидната тактическа промяна се случва в момент, в който президентът Байдън се отправя към Европа тази седмица за срещи със съюзници и партньори от НАТО, Г-7 и европейски държави, включително Полша. Очаква се те да обсъдят усилията за възпиране, хуманитарната помощ и кампанията за санкции срещу Русия.

В понеделник руското външно министерство предупреди, че отношенията между Москва и Вашингтон са „на ръба на разрив". Москва привика посланика на САЩ Джон Съливан, за да му връчи протестна нота във връзка с коментара на американския президент Джо Байдън, че руският му колега Владимир Путин е "военнопрестъпник".

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че въпреки напрежението администрацията на Байдън се ангажира да поддържа линии за комуникация с Москва, и добави: „Ужасно е да чуеш една страна да говори за "неуместни коментари", когато същата тази страна участва в масово избиване" на цивилни.

Байдън, френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският министър-председател Марио Драги и британският министър-председател Борис Джонсън обсъдиха загрижеността си относно тактиката на Русия в Украйна по време на разговор в понеделник, съобщи прессекретарят на Белия дом Джен Саки.

Местни жители търсят метали в изоставена ферма от съветската епоха в Колхоз край граничния пункт Паланка в Григориевка, Молдова, в понеделник, 21 март 2022 г. Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

САЩ наложиха мащабни санкции над Русия заради нападението ѝ в Украйна, като спомогнаха за откъсването на руската икономика от световната финансова система. САЩ също така предоставиха на Украйна редица военни помощи за борба с руските сили, включително противотанкови оръжия и противовъздушни ракети, които украинските сили използваха, за да нанесат тежки поражения на нахлуващите военни.

Близо до Киев, където бойните действия са в патова ситуация, руските сили изглежда деградираха украинските позиции с артилерийски удари и ракети с далечен обсег. В понеделник грохотът на артилерийските обстрели беше почти постоянен, пише The Wall Street Journal.

В онлайн публикация президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че в понеделник чрез осем хуманитарни коридора в няколко града, включително Киев и Мариупол, са били спасени 8057 души. „Успяхме да доставим и 200 тона хуманитарна помощ", добави той.

Вътрешно разселени лица преминават през чакащи автомобили, докато се придвижват към граничния пункт Паланка в Молдова, Одеска област, Украйна, в понеделник, 21 март 2022 г. Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

През нощта Русия разруши търговски център, за който Москва твърди, че е бил използван като склад за оръжие. Ударът разруши 10-етажна сграда на търговския център и изпочупи прозорци на стотици метри от него. В понеделник руското министерство на отбраната публикува видеозапис на удара и доказателства, които според него показват, че Украйна е използвала обекта за съхранение на оръжие и е използвала паркинга за изстрелване на ракети по руските войски на фронтовата линия край Киев.

Украински официални лица съобщиха, че при нападението са загинали най-малко осем души.

Военните отцепиха търговския център, където в понеделник сутринта можеше да се види как войници товарят трупове в микробуси. Украински уебсайт съобщи, че преди удара в социалните медии е била разпространена снимка на търговския център, на която се виждали няколко паркирани там украински военни камиона. Правителството призовава украинците да се въздържат от разпространяване на снимки на военни в социалните мрежи, които биха могли да издадат позициите им на Москва.

Руските атаки около военни райони предизвикаха опасения, че страната има агенти, които работят в Украйна и набелязват цели за Москва.

Кметът на града заяви, че ще наложи нов комендантски час в украинската столица с продължителност 35 часа от 20:00 ч. местно време в понеделник.

Нападенията се разиграха в момент, в който Русия поиска от Украйна да предаде Мариупол. Михаил Мизинцев, ръководител на Националния център за управление на отбраната към Министерството на отбраната, заяви в неделя, че Киев трябва да отговори на руското предложение до 5 ч. московско време в понеделник по данни на „Интерфакс“.

В понеделник украинското правителство отхвърли руското искане в Twitter. То цитира вицепремиера на страната Ирина Верешчук, която заяви, че предаването на града не е вариант и поиска от Русия да осигури на цивилните безопасен коридор за напускане.

Украински войници на контролно-пропускателен пункт близо до Одеския национален академичен театър за опера и балет в центъра на Одеса, Украйна, в петък, 18 март 2022 г. Снимка: Jonathan Alpeyrie/Bloomberg

Стратегията за бомбардировки, която Русия прилага, нанесе особено тежки поражения на Мариупол, където боевете достигнаха до улиците. Украински официални лица съобщиха, че Русия е бомбардирала художествено училище, в което са се укривали около 400 души, като е затрупала хората под развалините. Състоянието им не може да бъде определено. Дни по-рано беше бомбардиран театър в града, където се бяха укрили голям брой хора.

Мариупол е стратегическа цел за Москва, която се опитва да открие сухопътен коридор към анексирания от Русия Кримски полуостров и да промени темпото на продължаващата вече три седмици инвазия. От началото на инвазията си досега Русия не е успяла да превземе нито един голям украински град.

В районите, които Москва е завзела, тя се опитва да потуши размириците. В понеделник руските войски раниха един протестиращ и разпръснаха други със светкавични гранати и сълзотворен газ в южния град Херсон.

Военната операция на Русия се провежда на три фронта: на север от Кримския полуостров, на юг от Беларус към Киев и на запад от окупираните райони в южната част на Украйна към Николаев и накрая към пристанищния град Одеса.

Военни анализатори твърдят, че Русия може би все по-често търси оперативна пауза, за да прегрупира силите си и да се подготви за нова офанзива, която да доведе до временно прекъсване на бойните действия, но не и до пълно прекратяване на огъня, което би изисквало пробив в досега безплодните преговори между Киев и Москва, или до по-нататъшни бомбардировки на градските райони.

"Вероятно ще станем свидетели на много повече разрушения и на много по-малко територии, които ще се разменят", казва Майкъл Кофман, експерт по руската армия в CNA Corp, добавяйки пред WSJ, че Русия вероятно ще продължи да атакува градовете. „Ако украинските сили използват градските райони за отбрана, а градската среда е изключително благоприятна за защитника, каква би била вашата стратегия?"

Последният руски ултиматум бе отправен в момент, в който високопоставени представители на САЩ също изразиха подозрения, че Кремъл възприема нова стратегия след почти месец на сражения при спиране на напредъка и същевременно нанасяне на тежки хуманитарни щети на страната. Според тях новият подход се фокусира върху осигуряването на т.нар. сухопътен мост между Западна Русия и Кримския полуостров и разширяването на руския контрол върху региона Донбас в Източна Украйна. Изглежда, че Кремъл също така се опитва да принуди украинското правителство да приеме неутралитет между Русия и Запада.

Руините на спортния клуб Sport Life. Снимка: Sinitsa Aleksandr / UNIAN

Нападението на Русия срещу Украйна е принудило повече от 10 милиона души да напуснат домовете си, съобщи ООН, а мащабите на хуманитарната катастрофа не дават признаци на облекчаване, тъй като Москва продължава атаката си с ракетни удари и артилерийски огън. По оценки на ООН около 3,5 млн. души са напуснали Украйна от началото на руската офанзива на 24 февруари.

Световната здравна организация заяви, че сраженията нанасят все по-големи поражения на здравната система на Украйна. В понеделник агенцията на ООН съобщи, че е регистрирала 14 смъртни случая и 36 ранени при нападения срещу здравната система, свързани с офанзивата. Характерът на нападенията варира от отвличания и тежки оръжия до възпрепятстване на медицинските специалисти, заяви СЗО.

В понеделник Русия заяви, че е превзела щаб на украинското военно командване и е взела 61 украински военнопленници, и съобщи за атака с крилати ракети срещу предполагаем център за обучение на чуждестранни и украински бойци в Ровненския регион в Западна Украйна, при която според нея са загинали над 80 украински и чуждестранни бойци.

Украйна потвърди ракетното нападение срещу тренировъчния център в Ровненска област, като същевременно заяви, че интензивността на руските бойни въздушни операции е намаляла. Тя също така заяви, че Русия е обстрелвала Одеса.

Доброволци помагат на хора с увреждания на жп гарата в Лвов. Снимка: Kovalchuk Victor / UNIAN

В понеделник сутринта двете страни си размениха обвинения за нанесени щети в химически завод в град Суми в Източна Украйна, където беше установено изтичане на амонячен газ.

Украинската и руската страна се споразумяха за осем хуманитарни коридора за понеделник, включително някои за Мариупол, каза Верешчук.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обвини Украйна, че възпрепятства тези коридори. В миналото Украйна е заявявала, че Русия е атакувала такива линии за преминаване.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че всякакъв компромис с Москва трябва да бъде одобрен на референдум. 

"Обясних на всички преговорни групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние няма да отидем никъде, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да кажат и да дадат отговори под една или друга форма. А какви ще бъдат те, вече е въпрос на наш разговор и взаимно разбиране между Украйна и Русия", каза Зеленски в интервю за Националната обществена телевизия и радио на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Oбичам България
преди 2 години
Не мисля, че ще получават "оттук нататък презрение" - те си го получаваха и преди това от тези, които са с малко по-добра обща култура ... каквото и да се случи с Русия в бъдеще, няма как да компенсира личните трагедии на хората със загинали роднини и приятели и 10 милиона, които се събуждат далеч от дома.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Opките мpъcници ще си платят за всичко. Ето това, драги зрители, е руския свят - убийства, грабежи, престъпления, нападения и мизерия, където човешкия живот не струва нищо. Затова и ще получават оттук нататък презрението и отказ за каквото и да било сътрудничество от цял свят. И с удоволствие ще наблюдавам как Китай ги плющи с погнуса. И утре да свърши войната пPocия е вече прокажен труп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 7
Gocho
преди 2 години
"Русия все повече разчита на ракети и артилерия, за да окаже натиск върху Украйна", а на какво да разчита на пропаганда и журналисти ли Това на ония от Киев и Брюксел им е специалитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Oбичам България
преди 2 години
:-(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още