IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР дава ТОЛ системата на прокуратурата

Проверка на Националната полиция установи нарушения в договора на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа

13:51 | 22.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Националната полиция ще изпрати в прокуратурата материали от проверката на ТОЛ системата в България. Според разследващите в случая има данни за престъпление, съобщи МВР. Проверката е започнала през месец октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното ТОЛ управление.

В хода на проверката е установено, че предишно ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ е сключило договор за мониторинг, експлоатационна поддръжка на взаимодействието между програмните и апаратните ресурси и надграждане с нови функционалности на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние на превозни средства.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. и е за срок от 60 месеца. Той е в общ размер малко над 136 млн. лева с ДДС.

За първите 24 месеца от влизането му в сила на консорциума, с който е подписан договор, е платена цена от малко над 2,5 млн. лева на месец, а месечната цена на услугите от началото на 25-ия месец до изтичане на срока на договора е над 2,112 млн. лева с ДДС. Това според разследващите е предпоставка за нанесена щета в особено големи размери на държавния бюджет.

В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя. Той не е обучил специалисти и е допуснал подизпълнител да осъществява нерегламентиран съгласно клаузите на договора достъп до данните на системата.

Материалите ще бъдат изпратени в прокуратурата с мнение за образуване на досъдебно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още