IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземните води също са застрашени от промените в климата

климатичните промени водят до все повече екстремни природни явления, казва проф. Нина Николова, ръководител на катедра Климатология, хидрология и геоморфология в СУ

17:57 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Подземните води са източник на около 97% от всички пресни води на планетата и макар донякъде предпазени, те също са застрашени от промените в климата. Това каза Роселина Петкова за рубриката „Made in green” в предаването „В развитие” по Bloomberg TV Bulgaria. 

Опазването и употребата на подземните води бяха основна тема на серията от събития, организирани от български учени за Световния ден на водата (22 март).

По думите на проф. Нина Николова, ръководител на катедра Климатология, хидрология и геоморфология към СУ "Св. Климент Охридски", която също коментира темата, изменението на климата - чрез промяната на температурата на въздуха и валежите, оказва влияние върху всички компоненти на водния кръговрат. „Това определя каква вода ще достигне земната повърхност чрез изпарение, колко от тази вода ще инфилтрира в почвата или ще се складира в сняг или ледена покривка, колко ще оттече в повърхностните води", посочи специалистът.

Николова предупреди, че климатичните промени водят до все повече екстремни природни явления, които са и неравномерно географско разпределени. Влиянието на промените е по-бавно върху подземните води, отколкото при повърхностните, но все пак е значително. В бъдеще могат да се очакват негативни ефекти като суши и наводнения, свързани с подземните води, както и повишаване на солеността при навлизане на солени води в крайбрежните водни хоризонти заради повишаването на нивата на океаните.

Приема се, че карстовите и водите, които са по-близо до повърхността, са по-уязвими на климaтични промени, отколкото по-дълбоките източници. 

България се радва на изключително богатство на геотермални извори, но правилната им употреба ще изисква продължителни проучвания, каза Петкова. 

Повече за значението на подземните води и как могат да бъдат устойчиво използвани може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още