IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделското министерство обсъжда начини за подкрепа на лозаро-винарския сектор

Обсъдени са исканията на сектора за извънредно подпомагане за частично покриване на оборотните средства за извършваната дейност

19:47 | 24.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Министерството на земеделието и лозаро-винарският сектор ще търсят заедно начини за подпомагане на отрасъла в кратки срокове, става ясно от срещата между заместник-министъра на земеделието Стефан Бурджев и представители на лозаро-винарския бранш. 

Обсъдени са исканията на сектора за извънредно подпомагане за частично покриване на оборотните средства за извършваната дейност. Изложени са и проблемите, пред които е изправен браншът, дължащи се на затруднените икономически процеси. Дискутирани са възможностите, от които могат да се възползват гроздопроизводителите при извършване на  обичайната си дейност, така че да се компенсира задълбочаващата се разлика между разходите и приходите от лозарство. Поставен е и въпросът за отношенията с търговските вериги.

Постигнато е съгласие да бъдат разгледани възможностите за прецизиране на подпомагането по COVID мярката по линия на държавните помощи към производителите на винено грозде, които се подпомагат по СЕПП, доказали са реколта и реализация на продукцията. Обсъдени са възможностите за подпомагане, които ще бъдат предоставени със Стратегическия план - 2023-2027.

Представен е и обнародваният днес Делегиран регламент на ЕК от 23 март 2022 г. за предоставяне на извънредна помощ за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор, включително производителите на винено грозде. С регламента се предвижда предоставяне на финансова помощ в размер на 500 млн. евро, които да бъдат разпределени межди всички държави членки за преодоляване на последствията от усложнената ситуация в Украйна. Държавите членки следва да разпределят помощта въз основа на обективни и недискриминационни критерии, които отчитат степента на смущенията на пазара в различните сектори.

Държавите членки са задължени да нотифицират до 30 юни описание на мерките, критериите, нивото на подпомагане, обосновката за разпределяне на помощта между различните сектори, предвиденото въздействие на мерките и методите за проверка, че то е постигнато. Помощта трябва да бъде изплатена до 30 септември 2022 г. Повдигнат е въпрос и за възможностите за корекцията на размера на подпомагането по обвързаната подкрепа за десертно грозде.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още