IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С над 50 млн. лева годишно се подпомага лозаро-винарския сектор

През 2021 г. по мерките на националната програма са сключени 196 договора за над 36 млн. лева, посочи земеделският министър Иван Иванов

16:39 | 01.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на земеделието</em></p>

Снимка: Министерство на земеделието

Мерките, по които се подпомагат земеделските стопани от лозаро-винарския сектор, са с годишен бюджет повече от 50,305 млн. лева. За миналата година по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г. са били сключени 196 програма, а общо разплатените средства са над 36 млн. лева, коментира министърът на земеделието Иван Иванов.

„През тази година ще се обяви прием по четири мерки“, добави Иванов, цитиран от пресцентъра на аграрното ведомство. Мерките в програмата са общо пет - „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Информиране в държавите членки“, „Застраховане на реколтата“, „Събиране на реколтата на зелено“ и „Инвестиции в предприятия“.

Министърът уточни още, че тази година са увеличени средствата за подпомагане по редица мерки – по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ръстът е от 75% на 90% от разходите за всяка дейност. При мярката за „Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се увеличава помощта за микро-, малки и средни предприятия, от 25% на 35% за тези с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 млн. евро, и от 15% на 25% за фирми с над 750 служители или с оборот над 200 млн. евро.

Повече пари ще има и по мярката „Застраховане на реколтата“, като увеличението от 50% на 70% е за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител.

За миналата и тази година е добавен нов застрахователен риск – загуби, причинени от пандемии по хората.

Увеличението по мярка „Събиране реколтата на зелено“ е от 50% на 70% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи от прилагането на мярката, но не повече от 3410,74 лв./ха.

„Едни от водещите елементи в този сектор са както качеството на продуктите, така и грижата за потребителите. България споделя напълно европейската политика за високи стандарти за производство на  индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти“, подчерта земеделският министър.

Иван Иванов потвърди, че България заема достойно място на винената карта на света и вече е предпочитана дестинация за винен туризъм.

Той отчете, че през последните години се наблюдава трайна тенденция на ръст на броя на винопроизводителите. През миналата година те достигат 336, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното. За сравнение, през 2020 година те са били 311, а година по-рано – 282.

Преработеното грозде през 2021 г. е близо 128 хиляди тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарската година е над 81 милиона литра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още