IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще изземат ли ролята на джипитата специалистите по обща медицина?

Темата коментират д-р Виктория Чобанова и д-р Станимир Хасърджиев

15:56 | 31.03.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Ще изземат ли ролята на джипитата специалистите по обща медицина?

Идеята, според нея, е общопрактикуващите лекари да не бъдат задължително свързани със своите пациенти и да се приравнят със специалистите по други заболявания.

"Няма как да спрем да ги лекуваме. Ще има промяна в начина, по който се извършва и отчита дейността. Над 85% от медицинските нужди – прегледите на хората, се решават изцяло в първичната медицинска помощ. Няма друга структура, която да поеме тези проблеми", подчерта д-р Чобанова.

Тя е на мнение, че промяната няма да е лоша за джипитата, след като ще отпадне задължителният им ангажимент да осигуряват 24-часово разположение.

Д-р Чобанова напомни, че в момента има лимитирана сума за здравни плащания от бюджета на Здравната каса. „Всеки като може да ходи където и когато поиска, тази сума категорично ще бъде недостатъчна да покрие исканията на всеки пациент, преценява председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в София. – Нас ни глобяваха, ако дадем повече талони и направления за изследвания.“

Тя потвърди, че сега тази формула за регулация ще трябва да се прехвърли към пациента и разкри случаи с пациенти, които „ходят на 4-5 лекари, за да чуят едно и също нещо“.

По думите ѝ електронното досие е абсолютно задължително, за да функционира новата идея. Но тя отбеляза, че електронизацията се прави доста необмислено и не дава никакви позитиви на личните лекари.

"Натрупахме огромна база данни и опит за диференциране на състоянията, да знаем накъде да насочим пациентите. Предполагам, че тази наша функция ще остане – първо да правят консултация с нас и тогава да ходят при специалисти", обясни д-р Чобанова.

Директорът на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев потвърди думите ѝ , че общопрактикуващите лекари свързват пациента директно със специалист.

„Българите искат винаги искат да са с най-добрия лекар. Как преценяват кой е най-добрият? В България нямаме никакви критерии. Да сравняваш болници и лекари е с цел да се избере най-подходящото място и най-подходящият лекар. Това не е конкуренция или с цел да обиди някого", заяви той.

Той изтъкна, че електронното здравно досие е ключово и ще помогне на хората и лекарите да имат повече контрол и яснота върху собственото им състояние.

"Това здравно досие вече 20 години го чакаме, едва ли ще дочакаме електронно здравеопазване. Електронното здравно досие ще ни помогне да знаем кой лекар би могъл да ни помогне в дадена ситуация", настоя д-р Хасърджиев.

Как ще избират лекари пациентите? Какви са позитивите от новата идея и ще стане ли работеща?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още