IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронната регистрация на преглед не отменя реалното посещение при личен лекар

Дигитализацията на здравеопазването е нужна, за да можем да си съхраним лекарите, каза Николай Брънзалов

12:25 | 16.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Електронната регистрация на преглед при лекар не отменя реалния преглед. Не става въпрос за електронни прегледи. Това обясни зам.-председателят на БЛС и общопрактикуващ лекар Николай Брънзалов във връзка с анонса за новата функционалност в Националната здравна информационна система „е-преглед“, за която съобщиха вчера от „Информационно обслужване“.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система, обясни той по БНТ.

„Прегледът остава същият, какъвто е бил, откакто е създадена медицината. Той ще бъде просто електронно регистриран, изпратен и съхранен в НЗИС, откъдето всеки, който има разрешен достъп, ще може да го ползва като информация в бъдеще, включително и самият пациент. Пациентът може да заяви точно какъв достъп да даде до собственото си електронно здравно досие“, поясни медикът. 

Той посочи, че това е още една част от електронизацията на здравната система, каквато е и вече работещата е-рецепта. Брънзалов припомни, че тя също се издава след преглед от страна на лекаря и призова пациентите да не звънят на личните си лекари с желание за издаване на е-рецепта без реален преглед. По думите му това може да донесе и много неприятни последствия за здравето на пациента, както и административно наказание на лекаря, който я е издал.

Николай Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на лекаря си.

„В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва в Националната информационна система“, обясни зам.-председателят на БЛС.

Брънзалов обърна внимание и на проблема с недостига на лични лекари. Според него в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той цитира проучване на БЛС, според което 88% от личните лекари са над 50-годишна възраст, а има и действащ общопрактикуващ лекар на 91 години. Той предупреди, че проблемът ще се задълбочава и заради административната тежест върху тях. И допълни, че се надява с въвеждането на електронното здравеопазване работата им да се облекчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още