IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Български пощи" преминават към вицепремиера по ефективно управление

Парламентът одобри промените в Закона за пощенските услуги

14:14 | 07.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

„Български пощи“ ЕАД, съответно пощенските услуги, ще преминат от Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) към вицепремиера по ефективното управление. Това реши парламентът с приемането на промените в Закона за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги на второ четене.

Вносители на предложенията са депутатите Андрей Гюров („Продължаваме Промяната“), Христо Иванов („Демократична България“), Виктория Василева („Има такъв народ“) и Георги Свиленски („БСП за България“), предава БТА.

В мотивите на законопроекта се посочва, че промените целят оздравяване и модернизиране на „Български пощи“. Не се очаква увеличаване на административната тежест за потребителите на пощенските услуги. Измененията не предвиждат „съществени структурни промени“, но ще има преместване на експерти от Министерството на транспорта и съобщенията към Министерския съвет, посочват още вносителите. 

Против промените по време на обсъждането на законопроекта се обявиха от ДПС и „Възраждане“.

Според Халил Летифов (ДПС) зам. министър-председател без министерство няма да има капацитет да управлява ефективно дейността за пощенските услуги. Никола Димитров („Възраждане“) изказа мнение, че „Български пощи“ са неразривна част от транспортното министерство и не бива да бъдат разделяни.

С преходните и заключителните разпоредби се правят и изменения в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, с които се предвижда административно-наказателната отговорност за неизпълнение на задълженията по закона да се администрира от Министерския съвет и заместник министър-председател, определен от правителството.

В ресора на заместник министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова са още Държавната агенция „Електронно управление“, Държавната агенция „Архиви“, Националната агенция за оценяване и акредитация, Националната агенция за професионално образование и обучение, Агенцията за публичните предприятия и контрол, Патентното ведомство и Националният статистически институт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още