IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Български пощи" ще бъде извадено от Министерството на трнаспорта

Дружеството минава на подчинение на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова

17:13 | 17.03.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха прехвърлянето на "Български пощи" от Министерството на транспорта към вицепремиер, определен от Министерския съвет. Така с промени в Закона за пощенските услуги "Български пощи" ЕАД официално минава на подчинение на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова, реши на първо четене парламентът.

Досега принципал на държавното пощенско дружество беше Министерството на транспорта и съобщенията.

Решението бе прието с гласовете на управляващото мнозинство, а от опозицията гласуваха „против“.

Управляващите защитиха предложението си с мотива, че това е част от административната реформа, съобщава БНТ.

"Български пощи" са част от критичната инфраструктура на страната. Това е част от административната реформа. "Български пощи" трябва се управлява на ново ниво. Обикновено частните оператори ползват "Български пощи", заяви Благовест Белев, депутат от "Продължаваме промяната".

От опозицията видяха опит на управляващите да избегнат конфликт на интереси на министъра на транспорта, който управлява частна логистична компания.

"Цялата идея на законопроекта е да се избегне конфликта на интереси на министъра на транспорта. А как се избягва възможността за търговията с влияние, защото работят заедно в МС", коментира Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

"За първи път една политика излиза от секторно министерство", коментира Росен Желязков, бивш министър на транспорта, сега депутат от ГЕРБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов също възрази. По думите му изкарването на пощите от системата на Министерството на транспорта ще доубие "Български пощи".

По време на дебатите стана ясно, че у нас има 2973 пощенски клона като от тях 633 се намират в градовете, а останалите в малки населени места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Николай Караджов
преди 2 години
Най-добре ще е да се приватизират Български пощи ЕАД поне 50 % дял на чуждестранен доказан пощенски оператор от западна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още