IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петков: "Продължаваме промяната" няма да подкрепи Л. Каримански за шеф на БНБ

Най-важната задача следващата седмица е законодателната инициатива по закриването на спецсъда и спецпрокуратурата, каза премиерът

17:22 | 10.04.22 г. 2
<p>
	Премиерът Кирил Петков.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Премиерът Кирил Петков. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

 „Продължаваме промяната“ няма да подкрепи предложения от „Има такъв народ“ Любомир Каримански за управител на БНБ заради притеснения, свързани с неговата професионална биография. Няма пречка настоящият гуверньор на БНБ да остане на поста си до обединението на коалицията около общ кандидат. Това каза премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет.

Той изтъкна, че постът гуверньор на БНБ е много важен и има огромно значение с чия подкрепа се избира той, тъй като всички плащания към и от България се следят от БНБ, включително парични преводи, свързани с корупция и пране на пари. „Също така КТБ вероятно нямаше да се случи, ако тогавашният гуверньор си беше свършил по-добре работата“, изтъкна Петков.

По-рано кандидатът на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров съобщи във Facebook страницата си, че оттегля кандидатурата си за поста на гуверньор на БНБ. Според Петков мотивът на Гюров е, че “той не може да си позволи да участва в избор, който поради разцепление на управляващата коалиция ще бъде решен от ГЕРБ и ДПС“.

„Кандидатът на „Продължаваме промяната“ ме уведоми, че не желае битката за управител на БНБ да бъде спирачка за най-важните законодателни действия, които предстоят в следващите дни, като закриването на спецпрокуратурата и спецсъда и други промени в Закона за съдебната власт“, добави Петков.

Той призова да не се допуска борбата за постове да взема превес пред истински важните цели на правителството.

Като най-важна задача за следващата седмица той определи законодателната инициатива по закриването на спецпрокуратурата и спецсъда. "Това е законодателна промяна, която, надявам се, ще покаже на българския народ пълното единство в редиците на управляващата коалиция в започналото реформиране на българската съдебна система, защото борбата с корупцията е невъзможна без тази реформа“, каза премиерът.

От „Продължаваме промяната“ ще направят и предложение за засилен контрол от Народното събрание при разплащането с фирмите, които в разрез със закона са извършили строителни дейности по време на управлението на ГЕРБ. „Ще предложим всяко строителство да премине през техническа проверка от експертна комисия, която включва представители на МРРБ и Министерството на финансите. Всяко плащане по тези договори към всяка от фирмите първо трябва да бъде одобрено от антикорупционната комисия на парламента прозрачно и видно за всеки български гражданин“, каза Петков.

По темата за Северна Македония и Украйна той заяви, че никакви решения няма да бъдат вземани извън парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
travelboy
преди 2 години
Много ясно,че няма да подкрепят човек на ДПС за шеф на БНБ.Втори Искров дето проспа умишлено фалита на КТБ не ни трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
Nikolai Nikolov
преди 2 години
Няма да подкрепите кандидата на ИТН, а после ще търсите подкрепа от тях за закриване на спецпрокуратурата и спецсъда. Струва ми се,че скоро ще трябва да управлявате и с малцинство в Парламента. Не е нужно да си врачка за да прогнозираш,че дните Ви са преброени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още