IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Каблешков не се е страхувал от големи империи

Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да говорим, призова Кирил Петков

13:11 | 01.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Петков в Копривщица. <em>Снимка: МС</em></p>

Петков в Копривщица. Снимка: МС

Подобно на президента Румен Радев, и премиерът Кирил Петков включи намеци за поведението на България по отношение на войната в Украйна в днешно тържествено слово. Президентът отбеляза 1 май – деня на труда, докато премиерът посети Копривщица, за да почете 146-годишнината от Априлското въстание.

„Бъдещето на България зависи от самите нас. Да действаме, а не да говорим. Да бъдем обединени в името на по-добра България“, каза министър-председателят Кирил Петков.

Премиерът припомни думите на големия революционер Тодор Каблешков от неговото Кърваво писмо, останало завинаги в историята: „Ако вие, братя, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище“.

Според Петков в това едно изречение се крие истинският български дух, жаждата за независима и свободна България. В това изречение няма нито дума в посока – „преклонена глава, сабя не сече“, нито има страх от голямата империя и нейната огромна военна мощ, поясни още българският министър-председател.

Петков призова българите да запазят в сърцата си посланията на революционерите от Априлското въстание и да не изпитват страх от никого, който застрашава българския интерес. 

Почти по същото време в изявление до нацията от президентството Радев призова „да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още