IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Лорер: Има обявени намерения за нови технологични инвестиции за над 300 млн. лв.

Финансова подкрепа за завода за електромобили край Ловеч ще има само след старт на производството и наемане на определен брой работници, изтъква министърът

18:28 | 18.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Министерство на иновациите и растежа&nbsp;</em></p>

Снимка: Министерство на иновациите и растежа 

През последните месеци има обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност над 300млн. лв., като повечето от тях са във високотехнологични производства, заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на изслушване в икономическа комисия в Народното събрание, свързано с инвестициите в страната.

“Целта ни е поощряване на икономическия растеж, чрез иновативни производства. През последните месеци имаме обявени намерения за разширение на производството и изграждане на нови заводи от компании в България на стойност над 300 млн. лв., като повечето от тях са във високотехнологични производства“, посочи Лорер.

По думите му тенденцията е че все повече инвеститори се интересуват да открият  високотехнологични производства и развойни центрове в България. Лорер изтъкна, че преките чуждестранни инвестиции в България нарастват два пъти за първите 2 месеца на тази година спрямо същия период на 2021 г.

Той даде няколко примера за фирми с нови проекти от последната седмица, като инвестиция за близо  85 млн. лв. в ново предприятие за производство на микрооптика и ендоскопи в Първомай, където швейцарска компанията планира да бъдат открити над 100 нови работни места. Друга инвестиция по думите му е свързана с японски автомобилен  концерн, който вече е взел решение и планира да изгради център за развойна дейност и да наеме първоначално над 50 български инженери, чиято основна дейност ще бъде разработка на следващо поколение хардуер и софтуер.

Лорер отговори на въпрос свързан с основните параметри по сключения Меморандум за завода за електрически автомобили край Ловеч. Той подчерта , че интересът на държавата е изцяло спазен, а договорът е законосъобразен, в интерес на данъкоплатците. “В него са разписани задълженията на инвеститора и на държавата, отчитане и контрол на инвестицията и най-същественото - няма да предоставим финансови средства, ако инвеститорът не изпълни всички изисквания и ангажименти, намиращи се в Меморандума“ изтъква министърът.

Според Лорер компанията трябва да осигури определен брой работни места, да стартира производство, да се произведат първите автомобили, като това са условията, за да бъде предоставена финансова помощ.

„Надявам се, че с тази инвестиция в града, ще създаде допълнителна заетост и регионът, заедно с още няколко инвестиции, за които водим проговори в момента, ще се превърне в регионален център на аутомотив индустрията“, подчертава Лорер.

Той допълни, че усилията на министерството са фокусирани върху подкрепата за малките и средни предприятия, за да продължи икономиката да бъде конкурентоспособна.

Лорер посочи, че програми за близо половин милиард лева грантово финансиране е осигурило .министерството. Той добави, че в момента е активна грантова процедура за близо 140 млн. лв. за енергийна ефективност по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност.

„През лятото ще стартираме и първата процедура по Плана за възстановяване и устойчивост за технологична модернизация в размер на 260 млн. лв. безвъзмездни средства за бизнеса“, допълни Лорер.

Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още