IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОВОС за обекти от национално значение ще може да се обжалва на втора инстанция

Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда

15:52 | 26.05.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение ще може да бъде обжалвана на втора инстанция след 1 юли 2024 година.

След повече от четири часа разисквания парламентът прие окончателно промените в Закона за опазване на околната среда (ЗООС), предава БТА. С част от гласуваните текстове ще бъдат транспонирани европейски директиви в екологията, като целта е да отпаднат три от наказателните процедури от страна на Европейската комисия. Други промени дават възможност за връщане на втората инстанция при обжалване на оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) пред съда. 

След като по вносител - Министерският съвет, бе предложено да се възстанови втората инстанция, която е действала до 2017 г., мнозинството от депутатите гласуваха предложението на Владислав Панев ("Демократична България"). То гласи, че след първа инстанция ОВОС за обекти от национално значение и със стратегическа важност ще са окончателни по жалби, подадени до 1 юли 2024 г. Панев аргументира предложението си с това, че връщането на двуинстанционното производство за ОВОС е "изключително важно за правовата държава", в същото време обаче, по думите му,  не е добре да се спират стратегически важни за държавата проекти в следващите няколко години.

Беше гласувана и редакционната поправка на Мирослава Петрова ("Продължаваме промяната")  жалбите да се разглеждат от Върховния административен съд, като производството приключва в шестмесечен срок от подаването им. Съдът обявява решението в едномесечен срок от заседанието, в което е приключило разглеждането на делото.

Вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов коментира, че е бил намерен балансът с новите текстове. По думите му, от една страна, се възстановява втората инстанция, а от друга - се дава "гратисен период".

В подкрепа на връщането на втората инстанция се обявиха 33 природозащитни и правозащитни организации, които изпратиха писма до депутатите дни преди законопроектът за изменения на ЗООС да влезе на второ четене в пленарната зала.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 1 година
Още бюрокрация и бавнота...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още