IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Каримански: Подкрепяме твърдо приемането на еврото, но само след анализ

Оперативно и технически страната ни е готова, но най-неподготвени сме на политическо ниво, твърди председателят на бюджетната комисия

11:04 | 02.06.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ние седим твърдо в подкрепа на въвеждането на еврото, но това трябва да стане след широкомащабна информационна кампания, да се изпълнят определени критерии, да се дефинират ползите и рисковете. Това заяви пред БНТ председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и депутат от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански.

Повод за коментара му бе публикувания вчера доклад на ЕЦБ за конвергенцията на страните, които са извън еврозоната.

По думите му оперативно и технически страната ни е готова, но най-неподготвени сме на политическо ниво, тъй като липсва следването на стратегически план за еврото. 

Каримански показа хърватската стратегия за приемане на еврото, която е разработена април 2018 г. и добави, че и в България е имало наченки за такива планове през 2017 и 2018 г., но около пандемията фокусът е бил изместен.

Припомняме, че в края на май правителството прие Националния план за въвеждане на еврото през 2024 година, който е готов още от юни 2021 г. Тази точка от дневния ред на кабинета поражда напрежение в коалицията от няколко седмици. От (ИТН) настояват планът да бъде приет едва след детайлен анализ от страна на Министерство на финансите (МФ) и БНБ относно ползите и минусите от приемането на единната валута и обвиниха министъра на финансите, че решава еднолично този важен въпрос. Към подобно искане се включиха и от БСП. На 13 май Асен Василев обеща този анализ да бъде факт и в най-скоро време да бъде представен на обществото.

Каримански обясни, че в един такъв анализ важно е съдържанието, в него има посочени всички ползи, разходите, рисковете, така че обществото да е спокойно. „Това искаме и ние, не е задължително техническият и оперативен план да изостава, ние сме много по-напред с него“, каза председателят на бюджетната комисия.

Относно искането на „Възраждане“ по темата да бъде проведен рефрендум,  Каримански обясни, че референдумът сам по себе си не работи в полза на гражданите, а ако по темата се използва референдум, то ще се изгуби време. Обществото трябва да е спокойно за плюсовете и минусите от въвеждането на еврото, каза още той.

Той отчете липсата на действия по закона за КПКОНПИ и подчерта, че е необходимо да се направи списък с всички закони, в които са нужни бързи законови промени.

„Къде отиват реформите, които трябваше да залегнат в първите 6 месеца? Поради нарушена комуникация в коалицията не се случват в срока, определен в коалиционното споразумение, и това е притеснително. Липсва конкретна и точна програма, коалиционното споразумение не е достатъчно, то е обща рамка“, каза още той, допълвайки думите на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който обяви, че започва работа по изготвянето на обща управленска програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 1 година
Жалкото, некомпетентно и некадърно човече Каримански продължава да изсипва помия и простотия, отмъщавайки си задето не го поставиха (отявлено партийно ангажиран и идващ от мафиотска институция некадърник) начело на най-независимата (поне на хартия) институция в България. Само заради такъв като тоя си струват още едни избор (с всички условности и негативи), защото смешката итн повече няма да помирише парламент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Приемането на еврото не зависи от вас продажници -както видяхте България не отговаря на критериите -корупция и инфлация !Това е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още