IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ: При застрахована продукция обезщетенията са 100% от нанесените вреди

КФН призова земеделските производители да предяват застрахователните си права при необходимост

13:38 | 03.06.22 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

При застрахована продукция по процедурата за изплащане на обезщетения за унищожена продукция от градушка се плащат 100% от нанесените вреди, а при незастрахована – 50%. Това обясни по bTV изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" Николай Каварджиклиев.

Коментарът му бе отправен на фона на протести на земеделски производители край Садово, които пострадаха за пореден път от градушка. Те затвориха пътя Пловдив–Хасково с настояване да получат обезщетения за унищожената реколта. Много от тях не вярват, че ще им се помогне, защото още не са получили средства и за предишните поражения от градушки.

„Напълно разбирам емоциите на хората, защото това е техният поминък. Вчера имаше среща в Садово, заместник-директорът на ДФ „Земеделие“ Георги Динев и представителят на земеделското министерство Николай Маринов бяха там, обясняваха на хората, отговаряха на въпроси“, каза Каварджиклиев.

Той напомни, че процедурата за получаване на обезщетение е ясна и публична. „Има я на сайта на ДФ „Земеделие“, както и на този на Министерството на земеделието. Всеки, който се интересува, може да я отвори и да я прочете. При 100% унищожена продукция се покриват 80% от производствените разходи. Продукцията не трябва да се унищожава от собственика, а това е 100% унищожена продукция от неблагоприятни климатични промени. Плащаме субсидия, ако продукцията е унищожена от градушка, порой, суша, наводнение“, коментира изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“.

Той обясни, че земеделците имат седемдневен срок след настъпилото събитие да подадат заявление в общинските и областни служби по земеделие, а след това се минава на проверка. „За Садово са подадени 17 заявления за 403 декара и днес ще има експерти на терен, които ще проверяват“, съобщи Каварджиклиев.

По думите му за тази година бюджетът по тази процедура е 3,5 млн. лева, но от досега направените заявки става ясно, че няма да може да бъде изразходен.

В същото време Комисията за финансов надзор (КФН) призова земеделските производители да използват  застрахователните си права, когато има необходимост за това. В последните седмици сектор „Земеделие“ е остро засегнат от неблагоприятните метеорологични и климатични условия. Градушките нанесоха съществени вреди в редица населени места в страната и сериозно застрашиха реколтата, вследствие на настъпилите природни събития. Претърпените загуби насочиха много от земеделските производители към използването на сключените от тях застраховки на земеделската продукция, за да бъдат покрити нанесените щети, съобщиха от небанковия финансов регулатор.

От КФН напомнят, че като надзорен орган за застрахователния пазар Комисията е готова да съдейства при казуси, които са от нейните компетенции.

„Наш главен приоритет е защитата на интересите на застрахованите лица при съхраняване на финансовата стабилност на сектора. И сега, в този по-напрегнат период, породен от настъпилите застрахователни събития, нашите експерти ще разгледат всяка постъпила жалба, за да могат жалбоподателите да получат полезна информация, да вземат правилни решения и да са удовлетворени от извършената проверка и предприетите от нас действия“, коментира Владимир Савов, заместник-председател „Застрахователен надзор“ на КФН.

От КФН потвърждават, че досега не са постъпили оплаквания или жалби от земеделците при използването на този тип застраховки, но в случай на необходимост, те могат да се обръщат към регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 1 година
КФН не знаят ли, че Сулю не се застрахова, защото е убеден, че държавата му е длъжна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още