IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ат. Георгиев: Кратките срокове за Зелен преход увеличават финансовите предизвикателства

Зелените решения трябва да са възможно най-ефективни, с най-малка социална цена и да подпомагат цялостното развитие на икономиката, посочи ученият

15:48 | 07.06.22 г.
Ат. Георгиев: Кратките срокове за Зелен преход увеличават финансовите предизвикателства

"Основните предизвикателства с поставянето на нови, по-къси срокове ще са свързани с финансирането, не само в ЕС, където вече имаме доста инструменти, но и в глобален мащаб. С инструменти като Зелени облигации, финансиране от Банката за развитие и други ще бъде осигурен преходът на страните с по-бавно развиваща се икономика", коментира той какви промени предстоят да се направят в навечерието на 50-тата годишнина от първата конференция на ООН за околната среда.

Според доц. Георгиев зелените цели на България трябва да са обвързани с цялостната стратегия на енергийния отрасъл. “За съжаление, все още нямаме такава визия, както за периода до 2030 година, така и до 2050 г.", посочи експертът и отбеляза, че енергийният отрасъл не може да се развива отделно от икономическите дейности в страната.

По думите му необходимо е първо да се дефинират конкурентните предимства в България в новата икономика, която на световно ниво е базирана на устойчивото развитие.

„На второ място трябва да направим така, че вложенията в развитие на зелени решения да са възможно най-ефективни, с най-малка социална цена и да подпомагат цялостното развитие на икономиката”, посочи доц. Георгиев.

Според него бизнесът в България се стреми да реагира както на новите цели за устойчиво развитие, така и на настоящите кризи и да развива по-иновативни и устойчиви решения. И за пример даде една от най-актуалните напоследък тенденции с търсенето на възможности за производство на енергия на място, в самите обекти.

“Но това не е всичко. Много от компаниите в България, особено тези, които са част от световни конгломерати, интегрират своите действия с целите за устойчиво развитие, като това е свързано с процеса на отчитане на нефинансовите показатели на тези компании, с т.нар. ESG политики“, коментира ученият.

Той потвърди, че примерът на пионерите в съответните сектори бързо е последван и от останалите компании, които осъзнават, че устойчивостта не е просто задължение и регулация, а е основа на бъдещата конкурентоспособност на всеки бизнес.

Защо магистърската програма “Отговорно и устойчиво управление” в Стопанския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” се превърна още в първата година, в която е предложена, най-търсената? Каква е стратегията за устойчиво развитие с климатичен план на СУ “Св. Климент Охридски” и какво ще научат академичната общност и бизнеса на 9 юни, когато ще бъде представена? Какви са постигнатите резултати в съвместната работа на академичната общност с бизнеса? До къде е стигнал Зеленият преход в България? Как стремежът за отказ от руски газ се отразява върху целите на Зеления преход?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още