IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шест месеца жп фирмите ще ползват с 50% по-ниски инфраструктурни такси

Железопътните предприятия няма да заплащат за нереализирани пътувания до края на юни, реши Министерският съвет

16:34 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

До края на юни железопътните предприятия ще ползват с 50% по-ниски инфраструктурни такси и няма да заплащат за нереализираните пътувания. Това реши кабинетът, след като прие допълнения в Методиката за изчисляване на инфраструктурните такси, събирани от Национална компания „Железопътна инфраструктура".

С допълнения в документа се предвижда размерът на ставките за влаккилометър, брутотонкилометър и за използване на електрозахранващо оборудване за задвижваща електроенергия да се намали с 50% за периода от 1 януари до 30 юни тази година, информира правителственият пресцентър.

Министрите предлагат за същия период таксата за заявен и неизползван капацитет да не се събира. Това ще даде възможност на НКЖИ да освободи железопътните предприятия от плащане на такса в случаите, когато реално не са използвали железопътната мрежа.

От Министерския съвет уточниха, че промените са свързани с прилагането на европейски регламент за установяване на мерки за устойчив железопътен пазар след избухването на COVID-19.

Правителството одобри и промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване.

Новите текстове са в съответствие с изменение в Закона за гражданското въздухоплаване и са свързани с промяна в начина на фактуриране на средствата за издръжка на Независимия надзорен орган – Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още