IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои ще са печеливши и кои губещи от нови избори в България?

Управление с плаващо мнозинство е вероятен сценарий за продължаване на кабинета "Петков", коментират политолози

10:56 | 09.06.22 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Управляващата коалиция се разпада - парите за министерствата и темата за Република Северна Македония (РСМ) се оказаха препъникамък за оставането на „Има такъв народ“ в управлението. Ще има ли печеливши или само губещи от нови избори България, коментират политолози.

В сряда лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов обяви, че изтегля министрите си от кабинета и „слага край“ на коалицията.

Русофилските партии в България ще бъдат основните печеливши от едни бързи и нови избори, прогнозира пред bTV политологът Първан Симеонов от агенция „Галъп“.

„България застава абсолютно на ръба на пързалката (...) от тази пързалка трудно ще има връщане“, отбеляза политологът. Според него Слави Трифонов е направил грешка, защото се надценява чисто политически и надценява желанието на българите за резки промени. „В главите на българите не е изградена чакаща алтернатива, хората започват да искат резки промени, нови избори, когато виждат готова алтернатива. Част от тях ще видят във „Възраждане“, а част от тях ще си кажат при ГЕРБ беше по-добре, но още не са го казали и Борисов го знае“, коментира Първан Симеонов.

ИТН са влезли в правителството с мисълта, че в един момент ще го напуснат с искане за преструктуриране на съотношенията на силите, от самото начало те играят и в тази посока, заяви и политологът проф. Румяна Коларова. От самото начало там се аргументира някакъв вид алтернативна позиция, смята тя.

„По отношение на финансите в това правителство диалог няма“, посочи Коралова. 

Според политолога Даниел Смилов поведението на ИТН е последователно от миналата година. „Те, в крайна сметка, разтуриха два парламента и сега са напът да направят същото. В това виждам някаква последователност“, посочи той. Въпросът, който трябва да си задаваме, според него, е защо го правят. „Един, от големите проблеми, които излязоха, бяха тези инхаус поръчки, предварително дадени пари на определени фирми, а сега всъщност ИТН става едва ли не брокер от името на тези фирми пред правителството и пред финансовия министър. Това е парадоксът, който аз не мога да си обясня. Защо се случва това нещо, дали е случайно, дали е страничен ефект на някакви други дълбоки замисли?“, запита той.

„Въпрос на време беше кой първи ще напусне четворната коалиция. Чуваха се анализи колко не е време за избори, по време на кризи да се действа по-умно. Но пъзелът на коалицията не беше стабилен. Напоследък имаше ясни индикации за вътрешна подмолна война, не толкова търсене на компромиси. Коалицията не функционира почти от самото начало. Вчера стана ясно, че тази коалиция не е ръководена от Кирил Петков, а той е бил балансьор, не е изграждал власт на лидер. Сблъскали са се различни интереси. Всичко това излезе по изключително грозен начин, защото се стреляха с милиарди в продължение на 2 часа", коментира политологът Цветанка Андреева пред Bulgaria ON AIR.

Тя не е изненадана, че проблемът с РСМ се е оказал спорен между "Продължаваме промяната" и ИТН. А всичко във вчерашния ден се е случило набързо и кризисно - напускането на министрите от заседанието на правителството, пресконференцията на "Продължаваме промяната" и изпреварващото изявление на Слави Трифонов.

"Продължаваме промяната" се опита да възобнови анти-ГЕРБ говоренето, с което изградиха коалицията. Но вече показаха, че това не е достатъчна спойка. Този кризисен пиар беше нещо като втора серия на ареста на Борисов", анализира политологът.

Социологът Юлий Павлов определи като разумен изход евентуална крачка назад от страна на ИТН, но и като малко вероятен. „Единствено от „Демократична България" не реагираха емоционално и с надеждата ИТН да се върнат. Емоционално беше поведението на Кирил Петков и атаките му срещу министри от неговия кабинет. Въпросът е, ако си ги смятал за корумпирани, защо си ги търпял до вчера. Цялото му поведение подсказва, че не обмисля връщане назад и сядане на преговори", заяви Павлов пред Bulgaria ON AIR. Той изрази убеждение, че актуализация на бюджета ще има, но не е ясно как ще бъде реализирана. Според него Кирил Петков е наясно кои депутати ще подкрепят текстовете.

„Поведението на Кирил Петков и категоричното му нежелание да преговаря с ИТН показват, че вече може би знае кои ще са тези 12, които ще го подкрепят. Правителство с вяра и надежда не се ръководи, това става с договорки", отбеляза социологът.

Управление с плаващо мнозинство посочи като вероятно продължаване на кабинета „Петков". „Ние разчитаме на съвестта, на държавната отговорност, но реформи с плаващи мнозинства не могат да се правят. Най-вероятната схема е на кабинета „Борисов 2", когато еднолично Радан Кънев и Христо Иванов обявиха, че напускат управлението. Парламентарната група възприе поведение - половината подкрепят правителството, другите гласуват „против". Сега може би ИТН ще се разцепи и това ще бъде ясна подкрепа, ако се случи", прогнозира Юлий Павлов.

Големият въпрос е дали ще продължи да се разгражда пъзелът на правителството, допълни Андреева. „Идеята, че ще се разцепи групата на ИТН, е търсене на теоретично решение как ще продължат да управляват, но не виждам причина това да се случи. ДБ попадат в капана на тежка коалиция с БСП и „Продължаваме промяната", ще стават все по-зависими от решенията на БСП, което ще доведе до загуба на политическа подкрепа. „Продължаваме промяната" вече са заложник, не могат да упражняват собствена политика, камо ли да провеждат реформи", каза Андреева.

Политологът видя в действията на Слави Трифонов начало на предизборна кампания. 

„Най-вероятно са преценили риска. Партиите винаги трябва да са в състояние на предизборна готовност. Не е въпрос на желание на правителството да остане или не, а желанието на опозицията да поддържа живота. Включително ГЕРБ и ДПС дали са готови да поемат отговорност, но от другата страна стои Радев. Той се научи, че е печелившо да има изпреварващи ходове или да бъде критичен, след като нещо се е случило. Но да се бие с кризите на настоящото, не знам дали ще е толкова изгодно за него. Така че оцеляването на правителството не е в ръцете на самото правителство", допълни Андреева.

Юлий Павлов изчисли как тройната коалиция може да оцелее без пряката подкрепа на ИТН.

„Единият вариант е ИТН да се разцепи. Другият вариант е да не участват в гласуването. Като извадим 25 депутати, остават 225. В тройната коалиция депутатите са 109, те са повече от половината. Достатъчно е ИТН да не участва в гласуване и правителството да си прокарва всичко", показват сметките.

Като най-лош вариант той посочи предсрочни избори. Тогава тройната коалиция ще търси нови партньори, включително и при Стефан Янев. 

"Още по-опасното е, че ще има 3-4 месеца еднолично управление на Румен Радев, което никоя от партиите не иска, и по-важното - нашите евроатлантически партньори не го искат", каза Павлов.

Прогнозите му са, че при предсрочни избори партията на Слави Трифонов може и да не влезе в парламента, защото ще е довела страната ни трети път до урните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 1 година
Виж, за разлика от теб, аз нямам нужда някой определен да е на власт, не работя за българска компания. Аз нямам мъка с управляващите, от години сме под руско робство, ако ти не си го забелязал, то ти си част от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Всъщност в момента летят едни совалки и милиони за купуване на депутати... Така, че мъката ни с тези управлявани още не е приключила. Ако се спазарят добре с част от ИТН и ДПС, ще има още дъъъъълги години американо-евро-турско робство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
mrynmryn
преди 1 година
Вероятно мизерници като прераждане, които ще захлебят 1-2% отгоре. Гласувах на всички избори до сега, но ми стига вече, не може на година да има по 2-3 пъти избори, при това за едно и също нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
andy
преди 1 година
От 7 месеца питаме "Къде са парите?" и никой не казваше ни гък за тези 9 милиарда.Дори клепарите от ГЕРБ не са се оливали така - девет милиарда за девет дена...Сега поне с изказването на Слави Трифонов се насочват прожекторите върху това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
andy
преди 1 година
За американският слугинаж ни е виновна Русия!!! (Тя тук ли е в момента?! ;-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
А защо мнението на "нашите евроатлантически партньори" кой да управлява България има значение? Това трябва да го решат българите! ПП се провали в основното си обещание - борбата с корупцията. Къде са осъдените мафиоти, къде е отнетото имущество? И вместо да запази неутралитет при войната в Украйна, то взе страна. България традиционно застава на страната на губещите (справка - учебника по история). ПП постави чуждестранните интереси преди българските. Това действие доведе до още по-висока инфлация. А общественото недоволство се тушира с още държавни заеми. Които продължават още да растат, всеки месец! Трябва ли да чакаме да изпаднем в положението на Гърция, защото не бил момента за нови избори?! Моментът е преди да задлъжнеем до гуша, преди да е станало твърде късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
Всеки път, когато се настъпят рассийските енергийни интереси, става така ... :))) ... как па нема човек с топки да я отреже окончателно тая тръба ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
melon
преди 1 година
Май по-добре нови избори, отколкото плаващо мнозинство. Защото плавайки, ще потънем в още по-голяма корупция и хаос. Ама и след нови избори не е ясно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още