IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството заради икономическата политика

В коалицията отношенията се регулират със заплахи, смята Томислав Дончев от ГЕРБ

19:34 | 14.06.22 г.
<p>
	Деница Сачева, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев, Тома Биков дадоха пресконференция в централата на партия Герб днес, 14 юни.<em> БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Деница Сачева, Томислав Дончев, Десислава Атанасова, Делян Добрев, Тома Биков дадоха пресконференция в централата на партия Герб днес, 14 юни. БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Най-голямата опозиционна група в България в момента - ГЕРБ, ще внесе вот на недоверие към Министерския съвет. Това стана ясно по време на пресконференция на партията във вторник, предава БГНЕС.

По думите на Томислав Дончев, бивш вицепремиер в кабинета "Борисов 3", причината за вота е "провалът в сферата на публичните финанси и икономическата политика".

"Говорим за коалиция, в която отношенията видимо се регулират със заплахи, изнудване, натиск, а подкрепата, доколкото разбрахме, се осигурява чрез пазарлъци", коментира Дончев. "Най-важният аргумент - на тази мъка трябва да се сложи край. Това е мъка за всички, за партньори, депутати, в отчаяните си опити да измислят аргумент защо това правителство трябва да съществува", смята Дончев.

"Имаме галопираща инфлация в България", коментира и Делян Добрев, енергиен министър в предишния кабинет на Борисов, сравнявайки сегашната инфлация с тази от 1997 г. "Ако при нас инфлацията е 15%, в Европа тя е 8%. В държави, далеч по-засегнати от България, инфлацията е два пъти по-ниска. Това правителство трябва да си подаде оставката, това правителство ще бъде запомнено като некадърно и лобистко", подчерта Добрев.

"Хората губят своето благосъстояние и покупателна способност", смята бившият социален министър Деница Сачева. "Инфлацията изяде над 15 млрд. от спестяванията на българите. За 2020 г. линията на бедност беше 451 лв., в края на 2021 – 504 лв., а сега тя вече гони 550 лв.", допълни Сачева.

"Вярваме, че в това НС има хора, които са господари на себе си и ще застанат на страната на народа", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Вотът на недоверие се възприема като най-силният политически акт на една опозиция", поясни и Тома Биков. "В ситуацията на криза безпрецедентна и позор, нашият вот на недоверие цели да спаси българската политическа система от разпад. Ние не искаме просто това правителство да приключи мандата си, нашата цел е и да помогнем на демократична България и ако щете на БСП да излязат от тази неловка ситуация, която е на път да ги приключи като политически субекти", обясни Биков.

"Вотът на недоверие е възможност за стабилизация на българската политическа система. Това, което виждаме в последните дни е вредно, пагубно и недопустимо за българския политически живот", коментира още той.

Предстои вотът на недоверие да бъде внесен утре (15 юни).

Според Конституцията вот на недоверие се гласува по искане на 1/5 от депутатите, а за да се приеме със „За“, трябва да са гласували повече от половината от народните представители - 121 гласа, което означава, че бившите управляващи ще трябва да намерят още 62 гласа. За събирането им ще са нужни всички групи извън управляващата коалиция - 34 от ДПС, 20 от "Има такъв народ" (след вчерашното напускане на петима депутати), 13 от "Възраждане". Така четирите групи ще имат общо 126 гласа и ако гласуват единно, вотът може да мине. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още