IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще стане ли България бранд в производството на индустриален коноп?

Липсата на закон за преработка спъва инвеститорите, коментира предприемачът от Кonop Shop Мардик Хачерян

19:47 | 17.06.22 г.
Ще стане ли България бранд в производството на индустриален коноп?

България губи възможността да стане бранд наравно със западните производители заради забавяне на приемането на закона за преработка на коноп. Изнасяме индустриален коноп – земеделска продукция, вместо продукт с висока добавена стойност като масла. А след това се налага да внасяме конопени масла и платове, защото търсенето расте. Това коментира в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria предприемачът от Кonop Shop Мардик Хачерян.

Той съобщи, че преработката на коноп в Европа е започнала най-бързо от Чехия и Полша, които се развиват изключително бързо. "Румъния ги догонва. Западните държави също имат производства, като лидери са Италия и Испания, защото има пространство и добри условия за отглеждане на растенията“, посочи той.

По думите на Хачерян всяка преработка на конопено растение в България към момента е извън закона. „Искаме това да се промени и той да бъде превръщан в платове, строителни материали и масла“, настоява предприемачът.

Той е на мнение, че маслата, които се използват за медицински цели, са само върха на айсберга от всички възможности. Те намират широко приложение освен в козметичната, но и в текстилната индустрия.

„В производството на коноп Индия и Китай са лидери – конопеният текстил е много по-екологичен от памука – за отглеждането му се изисква в пъти по-малко вода, то е здраво растение и не се използват много пестициди“, посочи Хачерян. – Много е важно, че обработва повече CO2 емисии от отделяните след това при производството на тухла или плат, което е в съответствие със зелените ни амбиции.“

Ще достигне ли конопената революция до България? Кои индустрии имат интерес конопът да се преработва в България? Къде реализират продукцията си българските производители на коноп? Може ли да се адаптира текстилната индустрия в България, като продължи традициите в преработката и употребата на конопен текстил?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още