IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Няма пазаруване на депутати, всеки носи отговорност*

Петков заяви, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от ИТН ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да правят

12:27 | 18.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Няма купуване или пазаруване на депутати, а всеки носи отговорност и има своята историческа роля. Това коментира премиерът Кирил Петков в предаването „Седмицата“ по Дарик радио.

„Бяхме се събрали съмишленици от „Продължаваме промяната“ преди една седмица и мислехме какво се случва оттук нататък, ние усещахме, че задкулисието дърпа с всички възможни лостове, за да свали това правителство. Имаше гласове от хора, които уважавам, които казваха, че нищо не може да се прави в момента и трябва да се ходи на избори, но някои от нас казаха, напротив, трябват ни 12 гласа и ние трябва един по едни да говорим с всеки възможен депутат, който вярва, че клетвата му за България, лоялността му, не е към нечий партиен лидер“, каза премиерът.

Петков заяви, че е почувствал надежда, когато първите петима депутати от „Има такъв народ“ (ИТН) ясно са заявили, че скъсват с идеята някой да им диктува какво да правят. „Продължихме да говорим с всеки един, който вярва, че отговорността за промяната не е на партия, не е на лидер. Ние сме тук, за да ги обединим. В този момент ако шест човека натиснат бутона „не със статуквото“, „не със задкулисието“, имаме „право на собствено мнение“, България ще има съвсем друга посока“, смята Петков.

Премиерът обясни, че за да бъде правителството стабилно, е трябвало да се направят две неща - „да даваме обществените средства на същите тези хора, срещу които обещахме, че ще се борим, да оставим пенсионерите назад“. Според него този тип политики биха довели до стабилност, но и до циментирането на задкулисието и поредното предаване на обещания.

Относно френското предложение за Република Северна Македония Кирил Петков заяви, че няма да вземе ясна позиция, докато Народното събрание не вземе решение. „Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора“, каза премиерът.

По-късно в събота Петков заяви пред журналисти, цитиран от БТА, че това, което до този момент е видял и чул по това предложение, е, че Европейският съюз дава възможност да се  гарантират правата на българите в Република Северна Македония (РСМ) през ясен механизъм, че тя не започва преговорите си за Европейския съюз (ЕС), преди да се смени конституцията.

„А когато конституцията се смени и българите бъдат включени в конституцията на РСМ, да има автоматизъм за започване на техните преговори“, коментира министър-председателят. Петков смята, че това е „мост на доверие“, който е необходим между двете страни. „Аз ще изпълня волята на Народното събрание“, увери той.

Според Петков като неофициални поводи за напускането на коалицията на ИТН могат да се считат средствата, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозразно в сферата за строителството на пътищата“. Като втора причина той посочи факта, че от ПП не одобриха предложението Любомир Каримански от ИТН да стане гуверньор на БНБ. „Между едни партньори не е страшно да се карат, страшното е когато се направят безпринципни решения“, каза премиерът.

По отношение на президента Румен Радев премиерът заяви, че има нещо, което „го прави да изглежда не човекът, който си спомням“. „Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха“, каза още Петков.

„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

В коментар пред журналисти в събота Петков говори и за възможността той да не е премиер. Не бих предал държавата, ако зависи от мен, за нищо на света; за мен позицията премиер е само толкова важна, доколкото аз мога да правя промяната, в която вярвам, каза той.

*Информацията е актуализирана към 14:30 ч. с коментарите на Кирил Петков пред журналисти в събота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още