IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даниел Лорер: Решението за РСМ защитава българския интерес

„Продължаваме Промяната“ са готови за избори, посочва министърът на иновациите и растежа в оставка

10:24 | 25.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС</em></p>

Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Решението за Република Северна Македония (РСМ) защитава българския интерес, заяви пред NOVA министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Според него е правилно именно българският парламент да подкрепи с решение преговорния процес на РСМ и Албания за влизане в Европейския съюз (ЕС), тъй като по темата е нужен широк консенсус. 

Казусът РСМ е толкова болезнен за България, че не е правилно малка група хора да вземат решение по него. Нещо толкова важно трябва да бъде решение на българския парламент, смята Лорер.

"Никой в Европа не разбираше какво искаме от Северна Македония. Прекарахме шест месеца да им обясним за правата на българите и езика на омразата. Това е успех за българската дипломация“, допълни още министърът в оставка.

Според него по темата се е получила ситуация на бързане, тъй като Френското председателство на Съвета на ЕС изтича, а политическата конфигурация в Европа може да се промени и ние никога повече да не получим такова подходящо предложение.

Лорер потвърди, че регистрацията на партия „Продължаваме Промяната“ все още е в процес и тече събиране на подписи. „И предишния път не бяхме регистрирани, но спечелихме изборите. Това е техническа стъпка“, подчерта Лорер. Той не изключи възможността и на евентуални нови предсрочни избори „Продължаваме Промяната“ да се яви с партия мандатоносител, както на предходния вот.

„Готови сме за избори“, увери Лорер и допълни, че все още не са обсъждани структурата и състава на кабинета, който ще бъде предложен от партията с първия проучвателен мандат, който ще получи от президента след вота на недоверие на настоящия кабинет. Той оцени като „много възможно“ Кирил Петков отново да е премиер на страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още