IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството създаде организация за осигуряване на технически прегледи от ОИСР

Националната контактна точка за прилагане на Насоките на ОИСР ще бъде в Министерството на иновациите и растежа

21:30 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Изображение: Ройтерс</em></p>

Изображение: Ройтерс

С получаването на Пътната карта за присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие започна процесът на разговори, които включват и технически прегледи. Темпът на този процес до голяма степен зависи от добрата и ефективна междуведомствена координация, затова Министерският съвет прие Постановление за организация и координация на процеса на разговори за присъединяване на България към ОИСР.

С постановлението на правителството се доразвива и укрепва съществуващия координационен механизъм, съобщи пресцентърът на Министерския съвет. В него са записани правомощията на кабинета, на министъра на външните работи в качеството му на председател на Междуведомствения координационен механизъм, определена е структурата и начинът на вземане на решения.

Националната контактна точка за прилагане на Насоките на ОИСР ще бъде в Министерството на иновациите и растежа, реши още правителството.

С постановление беше решено изпълнителният директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа да координира изпълнението на Насоките на ОИСР. Това се налага след структурните промени в състава на Министерския съвет от края на 2021 г. и  разделянето на Министерството на икономиката на Министерство на икономиката и индустрията и Министерство на иновациите и растежа.

Като се има предвид, че Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на иновациите и растежа, правителството определи Националната контактна точка за прилагане на Насоките на ОИСР да бъде в министерството на Даниел Лорер.

Целта е да се продължи насърчаването на доброволното спазване на Насоките за мултинационалните предприятия за отговорно бизнес поведение. С тях ще се съдейства за доброволното разрешаване на случаите, свързани с права между заинтересованите страни за прилагане на Насоките чрез медиация и диалога и намирането на взаимноприемливи решения за засегнатите страни при спазване на стандартите справедливост и съвместимост, аргументират се от Министерския съвет.

Investor.bg припомня, че на 25 януари Съветът на ОИСР взе решение за откриване на разговори за присъединяване към Организацията с шестте страни кандидатки, между които и България, която официално прие отправената покана за започване на разговори за членство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още