IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Няма да има ограничителни мерки заради коронавируса през лятото

В София обаче задължителните маски ще бъдат върнати в болнични, здравни и социални заведения

11:04 | 14.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Няма да има ограничителни мерки заради коронавируса - затваряне на бизнеси, връщане на сертификати и ограничение на движението в страната през лятото, заяви премиерът в оставка Кирил Петков по време на брифинг в Министерския съвет. "Следим ситуацията много внимателно, но данните показват, че българите могат да имат едно спокойно лято", допълни още той.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че в момента се наблюдава ръст на случаите, но характеристиките на този вариант на вируса са различни - той не води до ръст на хоспитализациите. В повечето случаи заболяването протича с 3-5 дни неразположение, леко увеличена температура и кашлица.

Вирусът протича при сравнително имунно население, допълни още проф. Радка Аргирова, която е главен здравен съветник на премиера в оставка.

Въпреки това, заради увеличените случаи в София - град, се очаква да бъдат върнати задължителните маски в болнични, здравни и социални заведения, а препоръката на властите е при възможност работодателите да върнат и дистанционната работа. Кога ще влезе в сила предложението за задължителното носене на маски в софийските болници ще стане ясно при приемането на промените в Националния пандемичен план, което се очаква малко по-късно днес (14 юли).

Изменението в плана са свързани с новите текстове в Закона за здравето, които предвиждат и Министерският съвет, и министърът на здравеопазването да имат право да въвеждат различни противоепидемични мерки, каза още Ангел Кунчев.

Здравната система вече е много по-подготвена - лекарите имат опит за диагностика и лечение, има нужните антивирусни препарати, има и налични ваксини, допълни още здравният инспектор и обясни, че очаква пик на сегашната вълна през август и постепенно затихване на заболеваемостта. Прогнози за епидемиологичната обстановка през есента обаче не се нае да прави.

Водят се преговори с Националната здравна каса (НЗОК) за облекчен достъп до личните лекари и директна диагностика, която да бъде безплатна и достъпна, обясни Кунчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още