IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Младите са сред най-засегнати от загубата на работни места заради COVID

Възстановяването също така е по-бавно, отколкото при другите възрастови групи, показва прегледа "Заетостта и социалното развитие в Европа" за 2022 г.

20:59 | 12.07.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nora Lorek/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nora Lorek/Bloomberg

Младите хора са сред най-силно засегнатите от загубата на работни места по време на икономическата криза, предизвикана от пандемията от COVID-19. Това показват заключенията в публикувания преглед "Заетостта и социалното развитие в Европа" за 2022 г. на Европейската комисия, цитиран от БТА.

Той показва също така, че възстановяването им е по-бавно, отколкото при другите възрастови групи. Възможните обяснения са свързани с високия дял на срочните договори и трудностите при намирането на първа работа след напускане на училище, университет или обучение, се посочва в прессъобщение на ЕК.

"Много млади хора имат високо образование, умения в областта на цифровите технологии и проявяват активен интерес към екологичните въпроси. Това може да им помогне да се възползват от възможностите на възстановяването и на цифровия и екологичния преход", изтъкна еврокомисарят за работните места и социалните права Никола Шмит.

Докладът предоставя и основан на доказателства анализ на начините за справяне с предизвикателствата, пред които са изправени младите хора. Според него политиките в областта на заетостта и социалните политики следва да подобряват интеграцията на младите хора на пазара на труда, да им дават възможност да придобиват умения, да подкрепят трудовата мобилност, да намаляват рисковете за младите хора от безработица, болест, бедност и задлъжняване и да ги подпомагат да си изградят материална обезпеченост и да придобият собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
От здравия разум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 1 година
"Възстановяването също така е по-бавно..." ...от какво е възстановяването ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Борката
преди 1 година
Какъв COVID ? Путин вече го забрани за 2 дена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още