IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стриктният финансов контрол у нас не попречи да няма отчетени незаконни разходи

Няма и нито едно нарушение на етичните норми, коментира проучване за административния капацитет в страната проф. д. н. Борислав Борисов от УНСС

21:37 | 02.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексът на административния капацитет на държавната администрация у нас за 2021 г. се е увеличил с 3,85 пункта. Повишението би трябвало да означава, че държавните служители си вършат по-добре работата, че са внедрени по-добри системи за управление и че електронното управление се придвижва малко напред. Този коментар направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria проф. д. н. Борислав Борисов от Института по икономика и политики към УНСС.

Той уточни, че оценката на капацитета не касае само кадрите и тяхната квалификация, а повишаването на индекса не може категорично да се приеме за знак, че държавните пари се харчат по-ефективно.

"В някои от въпросите и отговорите наблюдаваме известни парадокси. Всички отговарят, че имат системи за финансово управление и контрол – те не могат и да отговорят друго, защото това е законова норма за публичната администрация. Но ако бъдат попитани "Колко средства не разплатихте в резултат на този контрол?", отговорът е: "Нямаме такива случаи", което е парадоксално. Ние изграждаме доста ясни и стриктни системи за финансово управление и контрол, а в същото време те не са хванали нито един незаконен разход", каза проф. Борисов, като допълни, че няма и нито едно нарушение на етичните норми.

„Продължава и усещането за силна политическа зависимост сред професионалните членове на администрацията", каза гостът, анализирайки данните от проучване, проведено в сътрудничество на Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Стопанска академия „Д. А. Ценов“ и Института по публична администрация.

Изследването се прави пета поредна година от 2017 г. насам, която е приета за базова (100). Проф. Борисов отчита, че след спад на индекса през 2019 г., той отбеляза покачване през 2020 г. (105), което може да се дължи на структурни промени, а през 2021 г. отново бележи ръст (109,21).

„Изследването е репрезентативно и не обхваща всички агенции, общини и министерства. Държавните агенции се оценяват с 2,98 през 2021 г. при 3,18 през 2020 г., при изпълнителните агенции има леко завишение", допълни професорът.

По думите му подобни изследвания с такава методика не се правят в Европейския съюз (ЕС), така че не могат да се правят сравнения, но се водят разговори за провеждането им в Западните Балкани, като през 2022 г. ще може да се направи съпоставка с изследване на общините в Сърбия.

Проф. Борисов обясни, че индексът измерва 24 компонента в различни области на административния капацитет на 91 държавни администрации за предоставяне на добро управление. Сферите включват финансова и административна самостоятелност, управление на човешки ресурси и бюджет, на риска и бизнес процесите, управление на информация и работа с партньори.

Как се отразиха управлението на служебно правителство през 2021 г. и пандемията върху капацитета на държавната администрация? Зависими ли са държавните служители от политиците?  Има ли напредък въвеждането на електронното управление? Защо администрациите още изискват печат при предоставянето на документ от НОИ?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още