IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджет 2011 позволява увеличение на държавния дълг с до 3,9 млрд. лв.

Законът дава възможност на финансовия министър да емитира външен дълг в рамките на 2 млрд. лв.

14:07 | 03.12.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Бюджет 2011 позволява увеличение на държавния дълг с до 3,9 млрд. лв.

Новият държавен дълг през 2011 г. може да е максимум 3,9 млрд. лв., като общият размер на държавния дълг в края на 2011 г. не може да надвишава 14,6 млрд. лева, приеха депутатите при гласуването на второ четене на приетия късно снощи Бюджет 2011 г.

Първоначалните разчети бяха новият дълг за следващата година да бъде до около 3 млрд. лв. При гласувания на първо четене проект за бюджет 2011 г. се предвиждаше новият дълг да е до 3,5 млрд. лв., а общият – до 14,3 млрд. лв. На второ четене обаче беше прието предложението на председателя на парламентарната бюджетна комисия, възможността за нов дълг да се увеличи с още 400 млн. лв., а за общ – с 300 млн. лв.

Същевременно обаче максималният размер на новите държавни гаранции за следващата година, беше намален между първо и второ четене от 800 млн. лв. на 460 млн. лв.

С приетия за следващата година бюджет се дава възможност на министъра на финансите след решение на правителството да има право да емитира външен държавен дълг в размер до 2 млрд. лева.

Минималният размер на фискалния резерв към края на 2011 г. не трябва да пада под 4,5 млрд. лв. Тази цифра беше заложена и в актуализирания бюджет за тази година, докато в първоначалния му вариант минималната стойност беше 6,3 млрд. лв.

Освен това, при условие, че не се влошава заложеното бюджетното салдо в Закона за бюджета, се предвижда през втората половина на 2011 г. Министерски съвет да може да предостави до 250 млн. лв. на Агенция „Държавен резерв“, за създаване и поддържане на изискваните от Европейската комисия запаси от нефтопродукти и донатрупване на 85 хил. тона хлебна пшеница. 

За следващата година се предвижда взимането на само един нов държавен инвестиционен заем от външна финансова институция и това е Международната банка за възстановяване и развитие. Заемът в размер на 45 млн. евро ще бъде предоставен на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) за ремонт на мостове в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
GuznaSyvest
преди 13 години
Още трябва да задлъжнеем - да има какво да откраднат преди да предадат управлението!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още